Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena Galerija Knifer Akademije za umjetnost i kulturu

03.06.2020.

14:10

Autor: Radio Osijek / IF

Otvorena Galerija Knifer Akademije za umjetnost i kulturu

Otvorena Galerija Knifer Akademije za umjetnost i kulturu

Foto: - / -

Akademija za umjetnost i kulturu dobila je svoj izložbeni prostor – Galeriju Knifer u Istarskoj ulici u Eurodomu. Otvoren je izložbom profesora s Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti, a u njoj će se predstavljati studenti i profesori iz cijeloga svijeta.

Akademija za umjetnost i kulturu od osnutka 2004. godine nije imala svoj izložbeni prostor pa su profesori i studenti svoje radove izlagali u osječkim galerijskim prostorima ili hodnicima zgrade u kojoj se održavana nastava Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost. Sada napokon imaju i svoj izložbeni prostor koji je naziv dobio po svjetski poznatom umjetniku Juliju Kniferu koji u svom rodnom Osijeku nije dovoljno prepoznat.

Galerija Knifer zamišljena je kao prostor namijenjen najširim oblicima suvremene umjetničke prakse, profesoricama i profesorima Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnosti kao i onima s drugih odsjeka, studenticama i studentima, ali i gostujućim programima s drugih akademija iz zemlje i svijeta. Voditelj Galerije Knifer je Vladimir Frelih s Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost, a na prvoj izložbi predstavljeni su radovi zaposlenika toga odsjeka. Možete vidjeti vidjeti radove Mirana Blažeka, Marija Čaušića, Krunoslava Dundovića, Hrvoja Duvnjaka, Vladimira Freliha, Vjerana Hrpke, Ivice Kurtza, Margarete Lekić, Kristine Marić, Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića, Ines Matijević Cakić, Tihomira Matijevića, Marija Matokovića, Ane Petrović, Ane Sladetić Šabić, Domagoja Sušca, Gorana Tvrtkovića i Marka Živkovića.

Poslušajte što su uoči otvorenja rekli dekanica Akademije Helena Sablić Tomić, voditelj Galerije Knifer Vladimir Frelih i voditelj Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Zlatko Kozina.

Galerija Knifer

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.