Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreni 50. Đakovački vezovi

01.07.2016.

22:50

Autor: Hina/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ispred đakovačke katedrale Svetog Petra svečano su otvoreni 50. Đakovački vezovi, tradicijska manifestacija koja njeguje i održava izvornost toga kraja ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva. .

Na otvorenju Vezova bila je njihova ovogodišnja pokroviteljica, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je istaknula kako pola stoljeća Đakovačkih vezova puno govori o narodnom karakteru i duhu hrvatskog čovjeka koji nije dopustio da njegovi običaji nestanu u vrijeme kada se potiskivalo hrvatsko nacionalno ime.
"Svi mi ovdje, okupljeni podno ove divne katedrale, povlašteni smo dionici zajedničke radosti, ponosa i ushita, bilo da se vraćamo ili da dolazimo prvi puta, jednako smo osvojeni ljepotom narodne pjesme, običaja, što ih je iznjedrila dobra, narodna duša. Pola stoljeća Đakovačkih vezova mnogo govori o našem narodnom karakteru, o duhu hrvatskog čovjeka koji, u vrijeme kada se naše nacionalno ime potiskivalo, nije dopustio da nestanu naši običaji, pjesma, kola i drmeši", kazala je Grabar Kitarović 
"U tim jednostavnim, ali tako životnim, pučkim stihovima očuvan je naš nacionalni identitet, naša samobitnost. Živjela je ova priredba kada su granate padale na ovu katedralu, na ovaj grad, kada su umjesto plugova orale njive. Živjela je iz slavonskog inata i još više iz slavonske ljubavi za rodnu grudu i zbog te ljubavi trajno će odjekivati stihovi bećarca: Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaj",  istaknula je predsjednica.
Uoči otvorenja manifestacije predsjednica se sastala s đakovačkim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem i gradskim i županijskim dužnosnicima nakon čega se, na putu do katedrale, susretala s građanima.
Otvarajući manifestaciju koja je ove godine okupila oko 6.000 sudionika, đakovački gradonačelnik poželio je svima dobrodošlicu na 50. Đakovačke vezove, koji su svih ovih godina čuvari Đakova, Slavonije i Hrvatske. 
Na Đakovačkim vezovima izvodi se izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.
Vezovi su otvoreni scenskom slikom Oj Đakovo srce Slavonije autora Mirka Ćurića, a u njoj sudjeluju glumci, pjevači solisti, KUD-ovi, tamburaški sastavi i drugi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.