Hrvatski radio

Radio Osijek

Pijanistica Biljana Urban održala koncert u Osijeku

05.11.2022.

10:49

Autor: Osijek

Biljana Urban

Biljana Urban

Foto: foto: Ana Marić Laušin / Radio Osijek

"Njezino sviranje kao da dolazi s drugog svijeta..." (Emile Stoffels, Nizozemska, 2015). Pijanistica Biljana Urban održala je koncert u Kulturnom centru Osijek u sklopu Koncertnog ciklusa grada. 

Galerija
Biljana Urban u Kulturnom centru Osijek, Foto: foto: Ana Marić Laušin/Radio Osijek
Biljana Urban, Foto: foto: Ana Marić Laušin/Radio Osijek

Ova pijanistica svjetskog glasa i reputacije na svom je koncertnom repertoaru Osječanima predstavila svoju interpretaciju glazbe Claudea Debussyja, Cesarea Francka i Jana Urbana. U prepunoj dvorani Kulturnog centra Osijek, Urban je svoju izvedbu donijela osjećajno i prožeto dubinom, a svi ljubitelji klasične glazbe pratili su je do posljednjeg takta. Biljana Urban rođena je Osječanka, a izgradila je svjetsku pijanističku karijeru.  Muzičku akademiju završila je u Zagrebu, nakon čega se usavršava u Francuskoj, Nizozemskoj i SAD-u. Nastupala je u najpoznatijim koncertnim dvorana svijeta poput amsterdamskog Concertgebouwa, pariškog Cite des Ars-a i bečkoga ORF-a, a umjetnica je i najveće svjetske izdavačke kuće Naxos za koju je snimila čak pet nosača zvuka. Posljednji nosač zvuka posebno je emotivan, a dolazi pod nazivom "Solitude" ("Samoća"). Nerijetko ju opisuju kao umjetnicu veličanstvene snage i dubine te poetičnosti. Osim kao pijanistica, djeluje i kao izuzetna pedagoginja

Biljana Urban osnivačica je "Dorina ljeta" u Našicama, "FraMozart" na Hvaru te festivala "Dani Jana Urbana" u Osijeku. Svoja je istraživanja usmjerila prema svom djedu, skladatelju Janu Urbanu. 

Koncertni ciklus grada, u sklopu kojeg je nastupila ova izuzetna pijanistica, ostvaruje se uz potporu Grada Osijeka, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.