Hrvatski radio

Radio Osijek

Pingvini...za slijepu i slabovidnu djecu

26.10.2018.

13:47

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Predstava osječkog dječjeg kazališta "Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom" od danas se igra i za slabovidnu i slijepu djecu. "Uključi me kulturno" projekt je udruge Alternator koja promiče jednake mogućnosti, prava djece i inkluzivnost.

Prilagodbu predstave napravili su suradnici iz Centra za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti sadržaja osobama s invaliditetom. Udruga Alternator je, preko Udruge slijepih Osječko-baranjske županije, na predstavu pozvala slijepu i slabovidnu djecu.
Predstava za osobe s oštećenjem vida prilagođava se tako da dramaturg i urednik naracije (slijepa osoba) izrade tekst audio-deskripcije koji pojašnjava sve što se događa na sceni, a glumac narator taj tekst govori uživo za vrijeme predstave. Sa slušalicama na na ušima slijepi tako prilagođenu predstavu prate putem audio prijemnika.

O projektu "Uključi me kulturno": 
U Hrvatskoj još uvijek postoji velik broj kulturnih i društvenih aktivnosti koje nisu dostupne osobama s invaliditetom. Ne poštuje se načelo razumne prilagodbe, posebno za pristupačnost kulturnim objektima, spomenicima i drugim kulturnim sadržajima. Svojim djelovanjem Udruga Alternator to nastoji promijeniti - u sklopu projekta “Uključi me kulturno” radi prilagodbe kazališnih predstava za slijepe i slabovidne putem audio-deskripcija. Do sada je u sklopu projekta prilagođena predstava „Sjećanje vode“ Ludens teatra u Koprivnici i predstava „Put oko svijeta u 80 dana“ u HNK Rijeka. 

O udruzi Alternator: 
Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator  je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija osnovana 2011. godine.
Cilj joj je unapređenje umjetnosti i stvaralaštva, razvijanje jednakih mogućnosti za sve sudionike u stvaralaštvu i proizvodnji umjetnosti te izvedbenih djelatnosti, promicanje prava djece i inkluzivnosti. Konkretnim koracima nastoji utjecati na promjene u društvenom okruženju kroz umjetničke izvedbe, organizacije radionica i drugih javnih događanja namijenjenih svim građanima i građankama, posebno uključujući djecu s teškoćama u razvoju. Udruga je najpoznatija kroz projekt Festival prava djece, prvi i jedini u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj.

/tekst iz materijala udruge Alternator/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.