Hrvatski radio

Radio Osijek

Plemićke utvrde, gradovi i kašteli u Muzeju Slavonije

16.06.2016.

13:23

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura- izložba je autora iz Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Ratka Ivanušeca i Zorislava Horvata otvorena u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije. .

Arhitektura je to određena svojim vremenom, financijskom moći investitora, znanjem graditelja i srednjovjekovnih cehovskih majstora a ponajprije gradivnim materijalima, bilo da je riječ o kamenu, opeci ili drvetu.

Srednjovjekovni plemićki gradovi, utvrde, kašteli i drugi fortifikacijski sklopovi najugroženija su i najranjivija skupina naše graditeljske baštine. Danas su to većinom ruševni ostaci arhitektonskih i fortifikacijskih cjelina građeni između 13. i 16. stoljeća.

Znanja i cehovske vještine srednjovjekovnih majstora graditelja kamenoklesara, zidara, kovača, tesara utjecala su također na razinu kvalitete fortifikacijske arhitekture- ističu, među ostalim, autori izložbe a Ratko Ivanušec bio je naš sugovornik u javljanju u emisiju Dobar dan.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.