Hrvatski radio

Radio Osijek

"Pliva patka preko Drave" sutra premijerno u Dječjem kazalištu

06.03.2019.

13:23

Autor: Radio Osijek / IF

foto: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

Foto: - / -

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića sutra je praizvedba predstave "Pliva patka preko Drave", nastale prema motivima dječjih pjesmica i brojalica, a namijenjena je najmlađoj publici. Predstavili su ju na današnjoj konferenciji za novinare.

Naslov vas nesumnjivo asocira na poznatu pjesmicu koja će u ovoj predstavi povezivati i druge dječje pjesme i brojalice, od puža muža i pačje škole, do mame Kukunke i babe u balonu. Naime, zaigrana ekipa napravila je kolaž predstavu za najmlađe i uz pomoć igračaka i mašte oživjela djetinjstva nas starijih, kao poziv da se zaigramo s djecom.
Stvaralački tandem Igor Cvetko i Jelena Sitar Cvetko rade u Kazalištu Zapik, najmanjem slovenskom lutkarstkom kazalištu koje njeguje minimalizam i komorni izričaj, a dolaskom u Osijek napravili su predstavu u kojoj djeca sjede na pozornici i iz blizine promatraju lutkarsku igru. Igor Cvetko potpisuje likovno i glazbeno oblikovanje, a dramatizaciju i režiju Jelena Sitar Cvetko.
Zadaća je bila, pojašnjava Jelena Sitar Cvetko, istražiti tradiciju hrvatske djece, odnosno njihovog kulturnog okružja kako bi se prisjetili identitea koji svi u ovoj globalnoj kulturi pomalo gubimo. Djeca danas žive okružena elektroničkim medijima, neki stručnjaci kažu da se više ne znaju igrati, a ova je predstava upravo poziv na igru uz neke stare stvari koje roditelji dobro znaju, napominje Sitar Cvetko. Igra je nešto što može jako puno pridonijeti našim odnosima i životnom zadovoljstvu.
Predstava izgleda jednostavno, ali zapravo granica između igre, koja mora biti spontana da uopće bude igra, može nastati samo na osnovu jako tvrde i utvrđene strukture, kaže redateljica. Tek s jasnim pravilima struke i lutkarskog zanata nastaje igra kao nadgradnja koja upotpunjuje predstavu.
Lutke su, kao i pjesmice, brojalice i zagonetke, dio neke nostalgije. Igračke korištene u predstavi kupljene su na buvljaku tako da je, pojašnjava Jelena Sitar Cvetko, tek nabavom lutki, uz prethodnu pripremu i proučavanje hrvatskih pjesmicama i brojalicama, nastala konkretna predstava.
Na pozornici su igračke oživjeli Đorđe Dukić, Srđan Kovačević i Gordan Marijanović kojemu je ovo prva premijera u Dječjem kazalištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.