Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeli XXVII. Krležini dani u Osijeku

12.12.2016.

20:03

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku su počeli 27. Krležini dani, kazališno-teatrološka manifestacija u čijem je središtu znanstveni skup "Hrvatska drama i kazalište u inozemstvu". Do 14. prosinca pogledajte i gostujuće predstave iz Varaždina i Dubrovnika.

U godini 400. obljetnice smrt Williama Shakespearea Krležini su dani otvoreni izložbom "Naš Shakespeare" Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a na kojoj je izložena arhivska građa. Autorica izložbe Martina Petranović napominje kako im je želja bila istaknuti trajnu vezu hrvatskih kazališta sa Shakespeareom koji se izvodi više od 150 godina.

"Hrvatska drama i kazalište u inozemstvu" naziv je znanstvenoga skupa koji počinje u utorak i nastavlja se na prošlogodišnji saziv. Kako pojašnjava predsjednik Odbora Krležinih dana Branko Hećimović, želja im je pokazati kako je hrvatska drama bila predstavljana u inozemstvu nekada i kako je danas.

Bit će izvedene i tri predstave: nova osječka premijera "Vitez slavonske ravni", "Balade Petrice Kerempuha" HNK u Varaždinu i "Duša od krumpira" Gradskog kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Organizatori Krležinih dana su: Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Odsjek za teatrologiju Zavoda za književnost i teatrologiju HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i glazbe HAZU iz Zagreba, te Filozofski fakultet iz Osijeka. Uoči svakog savjetovanja objelodanjuje se knjiga sažetaka, a nakon savjetovanja zbornik radova. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.