Hrvatski radio

Radio Osijek

Počelo Osječko ljeto kulture

30.06.2013.

13:59

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radio Osijek svakodnevno prati događanja na Osječkom ljetu kulture u emisiji Radio na OLJK-u. Poslušajte nas u 13 sati i 30 minuta.

Sinoć je počelo 13. Osječko ljeto kulture, najveća kulturna manifestacija istočne Hrvatske. Radio Osijek medijski je pokrovitelj OLJK-a pa ćemo ga i ove godine pratiti svakodnevno, a izviješća o tome kako je bilo i što će biti poslušajte u našem programu u 13,30.

 

Osječko ljeto kulture sinoć je svečano otvorio gradonačelnik Ivica Vrkić. U svom govoru osvrnuo se na grad Osijek koji je na svojevrstan način, nekada bio dio Europe, a danas će u nju opet zakoračiti. „Veze koje je kroz povijest Osijek gradio s različitim narodima i kulturama, posebno su jake s Austrijom.Veže nas duga zajednička prošlost,a uskoro i još uspješnija budućnost.", istaknuo je Vrkić.                       

Austrija kao zemlja partner ovogodišnjeg Ljeta kulture poklonila je Osječanima i gostima izložbu fotografija Petera Schuberta „Čudesni svijet secesije". Riječ je o putujućoj izložbi koja je proputovala gotovo cijelu srednju Europu i stigla u Osijek, grad duge srednjoeuropske tradicije. „Važno je da i dalje njegujemo ovakve odnose, zasnovane na čvrstoj prošlosti s pogledom u budućnost.", rekao je na otvaranju izložbe u Galeriji Waldinger Peter de Martin, generalni tajnik Radne zajednice Podunavskih zemalja iz Ureda Zemaljske vlade Donje Austrije.

Na otvorenju je nastupio puhački ansambl Muzičke akademije iz Graza. Trideset troje  glazbenika predvodi Uwe Köller koji je ansambl osnovao prije 11 godina. Uspješno nastupaju diljem svijeta, s mnogih natjecanja donose nagrade, a na OLJK-u su se predstavili zanimljivim programom.

Publika je uistinu uživala, a mogli su ih čuti i oni koji su se predvečer našli na osječkoj promenadi jer austrijski su gosti zaplovili Dravom, od Zimske luke, uz zvuke orkestra.

 

Više o svemu, kao i najavu nedjeljnog programa na Osječkom ljetu kulture poslušajte u emisiji Radio na OLJK-u.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.