Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo 25. SLUK

01.06.2015.

11:21

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 1. do 3. lipnja u Osijeku se održava 25. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK).

U sklopu ovogodišnjeg Susreta lutkara i lutkarskih kazališta bit će izvedeno deset predstava u programu koji se ocjenjuje i koji konkurira za nagrade te četiri gostujuće predstave kazališta iz Mostara, Vukovara te Umjetničke akademije u Osijeku. Izbornik programa SLUK-a je Zvonko Festini, a u ocjenjivačkom su sudu Sanja Nikčević, Ajda Roos, Mira Perić Kraljik, Joško Juvančić i Pero Juričić. Uz njih će predstave ocjenjivati i poseban peteročlani Dječji prosudbeni odbor. Najavljen je dolazak oko 250 sudionika iz kazališta koja se natječu te gostujućih kazališta. Slovačka, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija samo su neke od zemalja iz kojih dolaze gosti na SLUK, a bit će održana i godišnja skupština Hrvatskog centra UNIMA-e. Urednica programa Jasminka Mesarić izjavila je kako se u Hrvatskoj postavljaju iznimno vrijedne lutkarske predstave, da taj segment kulture gotovo i ne osjeti krizu, a naša se kazališta iz svijeta vraćaju s brojnim vrijednim nagradama osvojenim na različitim festivalima.

 

Zanimljivost je prvi nastup vukovarskih lutkara s predstavom "Ti loviš". Riječ je o mladoj Sceni Martin Hrvatskoga doma u Vukovaru , a predstavu je režirala i adaptirala Osječanka Lidija Helajz
Bit će otvorene i tri izložbe- Zvučni vrt Petera Kusa otvara se u danas (ponedjeljak, 1. lipnja) u 17,30 u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, a u pitanju je interaktivna izložba izvornih glazbenih instrumenata. Bit će organizirane i posebne radionice i slušaonice za djecu koja posjete Muzej likovnih umjetnosti. U galeriji Waldinger u 18,30 otvara se izložba "Slukovnica 2- naši suvremenici" na kojoj će se moći pogledati lutke i scenska ostvarenja desetak vrhunskih hrvatskih majstora lutkarstva i slikara. Treća je izložba "padobranaca s knjigama" Homines Volantes već postavljena u predvorju Dječjeg kazališta u Osijeku, a autorica je Zdenka Bilušić iz šibenskoga kazališta.

Ni ove godine nije izostala potpora Grada Osijeka, istaknuo je dogradonačelnik Vladimir Ham te dodao kako se, "bez obzira na čudnovate proračunske situacije nije smjela ugroziti ovakva tradicija i fenomenalna stvar". Čestitao je organizatorima na sjajnom odabiru predstava i programa. 

Ovogodišnji će SLUK biti zanimljiv i po velikim jubilejima jer 30 godina umjetničkog rada slave djelatnici osječkog Dječjeg kazališta- Lidija Helajz, Tihomir Grljušić i Đorđe Dukić

Dravskog patuljka, statuu koja će biti dodijeljena najboljim ostvarenjima na ovogodišnjem SLUK-u, kreirala je Osječanka Saša Došen Lešnjaković, a ona je osmislila i cjelokupan vizualni identitet 25. SLUK-a. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.