Hrvatski radio

Radio Osijek

Počeo 40. međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

01.06.2017.

21:42

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalni festival, prvi put održan u Osijeku 23. i 24. travnja 1961. godine, ove godine doživio je i promjenu u nazivu. Nekadašnji Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe postao je Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe.

Festival je natjecateljskog karaktera inamijenjen koncertnim tamburaškim orkestrima i komornim tamburaškim ansamblima. Održava se do 4. lipnja 2017. u Osijeku, Valpovu i Belišću. Otvorenje je održano u osječkom HNK, a na istome mjestu je i završni dan natjecanja te revijalni koncert Zvuci Panonije u nedjelju navečer. Na otvorenju su nastupili orkestri iz Našica, Drniša, Zaboka i Subotice Tamburaški kvartet iz Subotice te veliki Tamburaški orkestar proljetne baranjske rapsodije s 85 mladih glazbenika kojim je ravnao Alan Bjelinski. Predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza Krešimir Račić izrazio je zadovoljstvo što se jubilarni festival održava u Osijeku, "svjetioniku umjetničke tamburaške glazbe u kojem je Pajo Kolarić prije točno 170 godina osnivao prvi komorni orkestar". Dodao je kako ove godine i Hrvatski tamburaški savez slavi vrijednu , 80. obljetnicu.

Na otvorenju su predane zahvale za dugogodišnju potporu dogradonačelniku Vladimiru Hamu, županu Vladimiru Šišljagiću, intendantu Božidaru Šnajderu, HPD Lipa te profesorici Miri Mihaljević koja je sa svojim zborom nastupala na festivalu na njegovim počecima. Dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić donijela je i odličnu vijest za ljubitelje umjetničke tamburaške glazbe- da se od sljedeće akademske godine na osječkom Sveučilištu, odnosno Umjetničkoj akademiji otvara prvi i jedini hrvatski sveučilišni studij tambure. 

Ovogodišnji Festival već tradicionalno podupiru Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Hrvatsko društvo skladatelja i Ministarstvo kulture. Publici i stučnim ocjenjivačima predstavit će se najbolji tamburaški orkestri iz Hrvatske i susjednih zemalja koji će izvoditi djela poznatih hrvatskih skladatelja čije su jubilarne obljetnice rođenja i smrti 2017. godine. Među njima su djela Josipa Andrića, Zvonimira Bradića, Milana Stahuljaka, Ivana pl. Zajca, Brune Bjelinskog, Željka Brkanovića, Pere Gotovca, Ive Josipovića, Siniše Leopolda, Nikše Njirića Huberta Pettana, Bože Potočnika... Zaljubljenici u tamburu i tamburašku glazbu imat će prigodu čuti 28 tamburaških ansambala (25 orkestara i 3 komorna tamburaška ansambala) iz Hrvatske, Vojvodine i Srbije te Bosne i Hercegovine, s ukupno 700 glazbenica i glazbenika koji muziciraju na umjetničkoj tamburi, upravo onako kako je to utemeljio i Pajo Kolarić prije točno 170 godina u svom Osijeku.

Orkestre će ocjenjivati Siniša Leopold, Franjo Batorek, Sanja Drakulić i Davor Bobić. Ocjenjuju se nova dostignuća i vještine prijavljenih orkestara i ansambala jer se ta društva obnavljaju s mladima svake godine.

Pokretači i današnji organizatori festivala gostovali su danas u programu Radio Osijeka te najavili ovaj jedinstveni događaj. Hrvoje Šimunović javio se u emisiju "Dobar dan" Amorete Bajto te razgovarao s Verom Svobodom i Krešimirom Račićem, predsjednikom Hrvatskog tamburaškog saveza. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.