Hrvatski radio

Radio Osijek

Početak novog OLJK-ovog tjedna uz smijeh do suza

06.07.2021.

09:32

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: OLJK/Marin Franov

Foto: OLJK/Marin Franov

Foto: - / -

Jelena Miholjević i Dražen Čuček nasmijali su publiku Osječkog ljeta kulture s predstavom „Uvijek će nam ostati ljubav“. Znani i do sada neznani detalji o Generalkomandi mogli su se doznati na promociji monografije Katarine Horvat-Levaj i Margarete Turkalj Podmanicki.

Monografiju "Palača slavonske Generalkomande u Osijeku" Katarine Horvat-Levaj i Margarete Turkalj Podmanicki, uz autorice, predstavili su Ratko Vučetić i Vlasta Piližota. Katarina Horvat-Levaj istaknula je kako je ova palače svojevrsna materijalizacija nekadašnje važnosti utvrđenog grada Osijeka na granici Habsburške monarhije i cijele zapadne Europe prema Osmanskome carstvu. Dvije karizmatične osobe zaslužne su za njezinu gradnju – komandant Osijeka general Maksimilijan Petraš i predsjednik dvorskog ratnog vijeća princ Eugen Savojski. Svojim visokim arhitektonskim obilježjima uklapa se u cijeli niz reprezentativnih građevina Habsburške monarhije i do danas je sačuvala dio izvornih obilježja barokne palače zaključila je Horvat-Levaj. Margareta Turkalj Podmanicki zahvalila je Gradu Osijeku i Osječkom ljetu kulture što su poduprli i prepoznali njihov rad i temu koja je važna za grad i građane. "Istraživanje je započelo na poziv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a morale smo potegnuti i do Beča i Budimpešte kako bismo istražile i druge gradove i utvrde koji su dio cjeline kojoj i Tvrđa pripada", dodaje Turkalj Podmanicki. Palača svojim arhitektonskim vrijednostima može ravnopravno parirati sličnim građevinama i utvrdama izvan Hrvatske jer i sam njezin projekt dolazi iz Beča te je njezin značaj puno širi od lokalnog. Vjerujemo kako će se ova monografija moći iskoristiti i u promociji grada i regije.

Uslijedila je sjajna izvedba Jelene Miholjević i Dražena Čučeka u satiričnoj ljubavnoj komediji Miloša Radovića „Uvijek će nam ostati ljubav“ u režiji Darija Harjačeka. Ponovo se tražio stolac više, a gledateljima nije bilo teško čak i stajati cijelu izvedbu kako bi odgledali izvrsnu predstavu Teatra Rugantino. Jelena Miholjević kaže kako je tekst sjajan te da ih publika s veseljem prihvaća na svim gostovanjima, a cijeli život je željela igrati baš s Draženom Čučekom koji je, kaže, beskrajno duhovit, vrelo šarma, te da iznimno brine o suigri na sceni. U tijeku je svojevrsna turneja u kojoj će odigrati čak 25 predstava u nizu. Nježna je to i pomalo uznemirujuća komedija o metamorfozama ljubavi u kojoj se propitkuje zajedništvo dvoje ljudi koje u trenutcima krize i nerazumijevanja, razdvajanja i mirenja, može održati samo ljubav. Dražen Čuček otkrio nam je kako je riječ o ciničnoj, ali optimističnoj predstavi (u originalu „Čorba od kanarinca“) u kojoj se muškarac u pedesetim godinama (u kojima je i sam) jednostavno ne želi oženiti, ne želi reći da! Njemu je dobro, no Jelena ima drukčiju ideju, a on se domisli i predlaže da se u pet minuta pred vjenčanje - isproba brak: “U pet minuta. Komprimirano. Samo najvažniji dijelovi. Razumnim ljudima to je više nego dovoljno”, kaže on, pretvarajući prostor scene u niz situacija kroz koje će gledatelji zaviriti u sve ono što im donose sljedeća desetljeća. Gledatelji su Jelenu i Dražena, glumce doista magične osobnosti, nagradili dugotrajnim pljeskom, a mnogi su nam došapnuli kako jedva čekaju neko novo gostovanje Teatra Rugantino! (Tekst Press služba Osječkog ljeta kulture)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.