Hrvatski radio

Radio Osijek

Ponovno Šegrt Hlapić u Dječjem

05.04.2013.

19:11

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića obnovili su predstavu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" koja će svečano biti izvedena u subotu u 18 sati.

Ove se godine obilježava 100. obljetnica objavljivanja prvog hrvatskog romana za djecu “Čudnovate zgode i nezgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić Mažuranić. Dječje kazalište Branka Mihaljevića pridružuje se nacionalnom programu obilježavanja te obljetnice obnovom predstave iz 2009. “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” za koju je dramatizaciju prema poznatom romanu napisala Ana Tonković Dolenčić, a režirao Ivan Leo Lemo.

U priči o čudnovatom putovanju šegrta Hlapića igraju: naslovnu ulogu šegrta Hlapića – Kazuhiro Tamari, Gita je Lidija Kraljić, Bundaš Aleksandra Colnarić, Papiga i Marko Snježana Ivković, Majstora Mrkonju, Gazdu cirkusa i Gazdu kosača utjelovio je Ivica Lučić, a Majstoricu, Grginu majku i Prosjakinju Janu u alternaciji Areta Ćurković i Lidija Helajz; Crni čovjek je Tihomir Grljušić, a Grga Edi Ćelić.

U svojoj bilješci malim čitateljima Ivana Brlić Mažuranić napisala je kako je šegrt Hlapić “malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce. A jer je bio takav, zato je sretno isplivao iz mnogih neprilika." „Čudnovate zgode i nezgode šegrta Hlapića“ objavljene su prvi put 1913. godine u Zagrebu, a uz prozno-memoarsko djelo Jagode Truhelke „Zlatni danci“ predstavljaju početni temeljni pravac hrvatske dječje realističke proze, premda uzbudljivi i gotovo nevjerojatni događaji Hlapića i Gite nikada ne prelaze granice moguće stvarnosti. Preko glavnog lika autorica zagovara moralne snage ljudskoga poštenja i marljivosti kao temeljne vrline koje čovjeka spašavaju i uzvisuju nad životnim nedaćama. 

Svečana obnova na pozornici Dječjeg kazališta bit će odigrana u subotu u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.