Hrvatski radio

Radio Osijek

Porin za album nastao na Zemlji bez granica

17.03.2016.

19:43

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Anita Valo i Meri Jaman, poznatije kao Meritas i Jelena Radan, pretočile su sedam godina sudjelovanja na Zemlji bez granica, osječke Udruge Breza u CD "Mjesto za mene" koji je večeras dobio Porina za najbolji album za djecu.

"Spojili smo se na Zemlji bez granica, prema ideji Suzane Vargović koja pomiče svoje granice, a to je ono na što ovim albumom želimo nadahnuti i djecu... ili ipak oni nas? Hvala svima na suradnji i hvala svima koji su glasali za album! Čestitke svima koju sudjelovali: Jelena Radan, Aljoša Šerić, osječki Zumbići, Goran Bošković, Viktorija Novosel, Pavle Miholjević, Jura Ferina, Matko Petrić, Ivica Lučić, Iva Šalić, Ana Stanković, Kreativne Ovčice, Menart, veliko hvala Suzani Vargović i Udruzi Breza!" - napisale su Anita i Meri na Facebook stranici.
Nastanak ovog albuma obilježilo je sudjelovanje na međunarodnom kulturnom projektu za djecu i mlade udruge Breza iz Osijeka, tijekom kojeg su održavale glazbene radionice za djecu. "Zajedno s kolegicom Jelenom Radan koja je sudjelovala u stvaranju tekstova tijekom radionica, te uz mnoge glazbenike i goste poput dječjeg zbora 
Zumbići, Gorana Boškovića, Aljoše Šerića, Viktorije Novosel, Ivice Lučića, Mladena Kušeca, objedinio se djelić duha ove prekrasne manifestacije i kroz interakciju s djecom na stvaranju ovog albuma za djecu", stoji na stranicama Menarta, izdavačke kuće koja je objavila ovaj album s osam pjesama. "Pjesme su to koje tješe, one koje uče, pjesme o djevojčicama i dječacima i one koje ih vode daleko, visoko… Drago nam je što možemo predstaviti dnevnik pjesama koji je nastajao u našim radionicama s djecom i mladima kroz nekoliko godina i hvala svima koju su sudjelovali i ovaj album napravili tako lijepim", rekle su Anita i Meri. 
Album "Mjesto za mene" koncipiran je kao knjiga s minijaturama koje uvode u pjesmu o „Vodenčici“ koja čuva boje vode, pa pjesmu „Čujem te“ koja se izvodi i na znakovnom jeziku, zatim o dječaku koji u pjesmi „Jedan dječak“ Mladena Kušeca sanja najljepše na svijetu, do naslovne „Mjesto za mene“ za svu djecu oko nas.
Aranžmane na albumu potpisuje Anita Valo, a producenti su uz Anitu i Meri, Pavle Miholjević i Jura Ferina i ovo im je prvi album za djecu.
Uz Meritas i Jelenu Radan, u kategoriji Najbolji album za djecu 23. dodjele Porina bili su nominirani Marko Tolja & Čičak Muzičak "Srca otvorena", Ivana Radovniković i album "Bajke u pjesmama", te Klinci s Ribnjaka s albumom "Taxi za odrastanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.