Hrvatski radio

Radio Osijek

Posebne nagrade Želimiru Babogredcu i Igoru Hofbaueru

28.05.2020.

12:54

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Posebne nagrade Želimiru Babogredcu i Igoru Hofbaueru

Posebne nagrade Želimiru Babogredcu i Igoru Hofbaueru

Foto: - / -

Ovogodišnje posebne nagrade Festivala dokumentarnog rock filma DORF dodijeljene su, za životno djelo, glazbeniku, menadžeru i producentu Želimiru Babogredcu te, za doprinos undergroundu, ilustratoru i strip-crtaču Igoru Hofbaueru.

Želimir Babogredac još je u srednjoj školi počeo raditi na radiju i u vlastitoj diskoteci, te u rodnim Vinkovcima 1971. godine osniva rock grupu Milky Way. Sedamdesetih i osamdesetih na realizaciji koncerata i turneja surađuje s najpoznatijim domaćim rock i pop grupama i pjevačima, od Azre i Prljavog kazališta do Miše Kovača i Olivera.
Krajem sedamdesetih osniva Rockoko Studio u Bošnjacima, prvi rezidencijalni profesionalni tonski sudio u tadašnjoj državi, koji nakon preseljenja u Zagreb 1990. postaje vodeći studio u Hrvatskoj i potpisuje produkciju na više od 200 nosača zvuka. Na poziv uprave Croatia Recordsa 1996. godine prihvaća mjesto rukovoditelja audio-studijskog centra.  2001. postaje jedan od osnivača i direktor poduzeća Autor d.o.o., koji iste godine kupuje Croatia Records. Jedan je od osnivača satelitskog kanala CMC, a potom i kreator strategije razvoja kanala i programa koji se emitira u Europi, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Od 2006. je predsjednik uprave Croatia Recordsa, a tu funkciju obavlja i danas, a iste godine imenovan je i predsjednikom Hrvatske diskografske udruge. Strastveni je kolekcionar ploča, ima više od 6500 vinila, među kojima se posebno ističu izdanja Beatlesa - njegova kolekcija sadrži sva njihova britanska, američka, njemačka i japanska izdanja ploča, LP-ja, singlica, knjiga i DVD-a.
"Začinjavac, pokretač i najzaslužniji za pojavu rocknrolla u našem gradu, Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu u Vinkovcima a mi mu skromno zahvaljujemo u ime brojnih glazbenika i zaljubljenika u glazbu, sigurni da je lavina koju je pokrenuo proizvela puno buke", ističu s DORF-a.
Nemjerljiv utjecaj Hofbauera na vizualni identitet hrvatske alternativne glazbene scene
Rad Igora Hofbauera, koji je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti, dobro je poznat na hrvatskoj glazbenoj sceni. Strip-crtač i ilustrator široj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima (više od 100), omotima albuma (više desetaka) i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara. Uz mnogobrojne izložbe širom svijeta, njegovi su radovi uvršteni u bibliji rock plakata knjizi Art of Modern Rock: The Poster Explosion Paul Grushkina i Dennisa Kinga. Stripovi su mu objavljivani u mnogobrojnim europskim i svjetskim časopisima i publikacijama. Autor je i brojnih grafičkih rješenja za naslovnice knjiga te ilustracija za časopise i novinska izdanja, među kojima treba istaknuti recentnu suradnju s francuskim dnevnikom Le Monde. Autor kojemu su inspiracija Novi Zagreb, glazba i filmovi osvojio je DORF-ovu nagradu kao jedan od najautentičnijih i najplodonosnihih hrvatskih ilustratora posljednjeg desetljeća, koji je nemjerljivo utjecao na vizualni identitet hrvatske alternativne glazbene scene.
"Stil mu je prepoznatljiv te se bazira na kombinaciji klasičnih američkih stripova i film noira, pop arta, njemačkog ekspresionizma i ruskog konstruktivizma", ističe se u obrazloženju nagrade.
Godine 2007. njegova prva knjiga Zatvorske priče izašla je u Zagrebu u izdanju udruge Otompotom, te u Portugalu u izdanju Chili Com Carne. Dvije godine kasnije izašla je i njegova knjiga skica Firma, a na nekoliko ilustriranih knjiga koje su izašle u Hrvatskoj i Njemačkoj, surađivao je s Edom Popovićem. U izdanju Udruženja za razvoj kulture URK i kluba Močvara te izdavačke kuće UPI2M BOOKS, na hrvatskom se tržištu nedavno pojavila njegova knjiga stripova Mister Morgen zagrebačkog autora Igora Hofbauera, koja je originalno objavljena početkom travnja 2016. u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće LAssociation, te kasnije i za američko tržište, u izdanju izdavačke kuće Conundrum Press.
Hofbauera je 2015.godine bečki MuseumsQuartier pozvao da sudjeluje u rezidenciji Q21, koja je rezultirala stripom Inspektor Gurtel, objavljenim godinu kasnije. Radio je i kao scenograf, i to u kazališnim predstavama i na HRT-u, gdje je radio scenografiju za emisiju za mlade Briljanteen.
Unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu potpisuje splitski kipar i strip autor Miro Župa.
Ovoga se ljeta očekuje bogati filmski program u Vinkovcima
Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca četvrtu godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima.
Najavljuju da će povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza uživati u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program.
O najboljem DORF 2020 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma Putnici, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i autor dokumentarnih filmova) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).
Natječaj za prijave na festival otvoren je do 1. srpnja, a prijavnica i više detalja nalaze se na festivalskoj stranici www.filmfestivaldorf.com .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.