Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisan Ugovor o suradnji između HNK Osijek i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

07.06.2021.

21:29

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Ugovor se odnosi na koprodukciju opere Arlecchino i Gianni Schicchi Ferrucia Busonia & Giacoma Puccinia. Ugovore su potpisali intendanti kazališta Dražena Vrselja i Marin Blažević .

"To je jedan veliki korak naprijed u dosadašnjoj suradnji nacionalnih kazališta u Hrvatskoj. Mi jesmo razmjenjivali predstave: i osječko sa splitskim, riječko sa splitskim i riječko sa zagrebačkim. Ponekad bismo i produkcije razmijenili međutim već dugo se nije dogodilo, koliko je meni poznato, da su zapravo dva nacionalna kazališta odlučila krenuti zajednički u veliku opernu produkciju odnosno koprodukciju kao što je slučaj između HNK u Osijeku i u Rijeci. Naravno da su operne koprodukcije najkompleksnije i da u njih treba krenuti ranije nego u bilo koje druge. Ono što je posebno značajno za ovu koprodukciju to je da je riječ o dvije opere, dvije jednočinke od kojih se jedna relativno često izvodi u Hrvatskoj, to je jedna od jednočinki u triptihu Giacoma Puccinia - Gianni Schicchi, međutim druga od te dve jednočinke bit će proizvedena u Hrvatskoj - riječ je o Busonievoj operi Arlecchino. Drugo što je značajno, osim ove koprodukcije između dva kazališta jest da će Gianni Schicchi-a pjevati Giorgio Surian, doajen hrvatske, europske i svjetske opere, koji je do nedavno biio prvak riječke opere a odnedavno je i ravnatelj zagrebačke opere. Kad smo, mi u Rijeci, pozvali na suradnju naše kolegice i kolege u Osijeku nismo samo pozvali osječki HNK u koprodukcijski projekt, nego i da s nama gostuje sljedeće ljeto na jednom od najznačajnijih europskih opernih festivala, Savonlinna opera festival u Finskoj. Postoji cijeli niz razloga zašto je potpisivanje ovog Ugovora o suradnji značajno, pored činjenice da je riječ o koprodukciji dvaju nacionalnih kazališta", rekao je intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Marin Blažević.
"Godinama Rijeka i Osijek surađuju i jako mi je drago da su se po osnovi ovog velikog ugovora pet nacionalnih kuća prvi dotakli HNK Rijeka i HNK Osijek. Ozbiljni su programi i radovi pred nama, međutim jedan osjećaj za mjeru i jedna dobra koordinacija zasigurno će biti dobra pretpostavka za odličnu predstavu. Upravo sam iznijela ideju gradonačelniku da bi bilo vrlo zanimljivo, obećavajuće i drugačije za grad Osijek da ova zajednička predstava između HNK Osijek i HNK Rijeka bude i otvaranje Osječkog ljeta kulture 2022. Prije odlaska u Finsku bi bilo poželjno jednu veliku predstavu prikazati i građanima grada Osijeka. To je ambijentalno. Nije često bilo da opera ambijentalno otvara Osječko ljeto kulture, ja se barem ne sjećam, dakle mislim da ćemo sve svoje snage, sve kapacitete, dobru volju i osjećaj za dobru mjeru uložiti u način da sjedeće Osječko ljeto kulture u novoj energiji to doista i bude", naglasila je intendantica osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, Dražena Vrselja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.