Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena monografija "Branimir David Kusik" Daniela Zeca

24.04.2019.

20:20

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Monografiju o velikom osječkom slikaru Branimiru Davidu Kusiku predstavili su autor, Daniel Zec, viši kustos Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, recenzentica Margareta Turkalj Podmanicki te Goran Rem.

Monografija je posvećena umjetničkom djelu osječkog akademskog slikara Branimira Davida Kusika (1946.–2013.) sintetski obuhvaća cjelokupno umjetnikovo likovno stvaranje, uključujući glavne umjetničke faze, tehnike i dominantne oblike likovnog izražavanja, a umjetnikov opus valorizira se u nacionalnom povijesno-umjetničkom kontekstu.

Autor Daniel Zec istaknuo je kako je dvjema fazama svog stvaralaštva, animalističkom motivikom i pop-artom,  ostavio specifičan i distinktivan trag u našem slikarstvu.  „Cilj monografije je umjetnički opus Branimira Davida Kusika povijesnoumjetnički kontekstualizirati te ga potkrijepiti objektivnim vrijednosno-kritičkim prosudbama. Ova monografija, međutim, nije uzdarje zavičajne povijesti umjetnosti „svojem“ umjetniku, našijencu, ili tek prinesak regionalnoj likovnoj kronici. Naprotiv, nadam se da će poslužiti kao prilog za neko buduće usustavljivanje, sintezu i pregled pojedinih dionica hrvatskoga slikarstva, u kojemu će i Kusikov doprinos naći mjesto u tome korpusu“, zapisao je autor Zec.

"Branimir David Kusik umjetnički se formirao 1970-ih u Sloveniji, na ljubljanskoj Akademiji te u ozračju eminentnog Biennala grafike gdje je otkrio svoje afinitete i uzore u protagonistima američkog pop-arta. Na tim zasadama oblikovane estetske svjetonazore prenosi po završetku studija u svoj rodni grad Osijek i pri tome unosi prijeko potrebnu svježinu u okolinu u kojoj je odlučio djelovati. Ovom monografijom otvorena je značajna tema osječke likovne scene koju je svojim pedesetogodišnjem djelovanjem obilježio Branimir David Kusik. U Kusikovu razmjerno raznorodnom i bogatom, neosporno pažnje vrijednom umjetničkom radu, Zec znalački uviđa, zaokružuje i tumači pojedine faze te umjetniku na kraju dodjeljuje odgovarajući značaj – jednoga od rijetkih i originalnih hrvatskih interpretatora američkog pop-arta u ranijoj fazi te prepoznatljivog animalističkog slikara izražajne geste i urbane orijentacije što je vidljivo u kasnijim radovima. Tome je pridodana još jedna značajna Kusikova dimenzija u likovnim kretanjima grada, a to je osjetan doprinos osječkoj likovnoj sceni čiji je bio aktivni sudionik – kao umjetnik, inicijator promjena, kritičar kulturnih prilika, voditelj galerijskih prostora i predsjednik osječkog HDLU-a", istaknula je na promociji, ali i u recenziji monografije dr.sc. Margareta Turkalj Podmanicki. Ona je također istaknula kako je poznavala Branimira Kusika te ga posebice cijenila kao voditelja osječke podružnice Hrvatskog društva likovnih umjenika i voditelja vrhunskih galerija. 

Doktor Goran Rem također se prisjetio druženja s Kusikom, ali i jedne njegove slike koja je završila na koricama njegove zbirke pjesama, a umjesto da se kasnije pojavi na zidovima Remova doma izgubio joj se svaki trag. Istaknuo je kako će se Branimira Davida Kusika, osim po brojnim vrijednim slikama pamtiti i kao plodnog autora grafičkih i likovnih rješenja niza tiskanih književnih izdanja i novina.

Monografiju "Branimir David Kusik" izdao je Muzej likovnih umjetnosti, ima 248 stranica među kojima se nalazi i bogat katalog od oko 200 izdvojenih Kusikovih djela nastalih tijekom njegove bogate slikarske karijere duge više od pedeset godina. Nastavak je to edicije o osječkim umjetnicima koju je prije dvije godine pokrenuo Muzej likovnih umjetnosti monografijom Igora Loinjaka o slikaru Josipu Alebiću.

U nastavku poslušajte izjave autora Daniela Zeca i recenzentice Margarete Turkalj Podmanicki. 

Daniel Zec i Margareta Turkalj Podmanicki

Galerija
Margareta Turkalj Podmanicki, Foto: -/-
-, Foto: -/-Daniel Zec i Goran Rem, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.