Hrvatski radio

Radio Osijek

Predstavljena nova sezona osječkog kazališta

13.09.2019.

14:26

Autor: Radio Osijek / IF

Predstavljena nova sezona osječkog kazališta

Predstavljena nova sezona osječkog kazališta

Foto: - / -

Novi je repertoar 113. kazališne sezone osmislila nova intendantica Dražena Vrselja. Pod geslom "Umjetnost ima bezbroj lica" tematski se repertoar veže uz žene i donosi 3 dramske premijere i još dvije na programu "Scena u sceni", dvije glazbene premijere i pet premijernih koncerata.

Dramski program otvorit će u studenom premijera Schillerove "Marije Stuart" u dramatizaciji i režiji Tamare Damjanović. Ta tragedija bit će uprizorena u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu kojoj HNK otvara vrata i za druge projekte te izvedbe najboljih ispitnih produkcija. Moliérovu komediju "Škola za žene" režirat će Nikola Zavišić, a pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem "Trenk iliti divji baron" autorskog trojca Senker-Mijučić-Škrabe režira Mario Kovač.
U programu "Scena u sceni" dva su naslova - komedija "Žene u crvenom" nagrađivanog osječkog dramskog pisca Davora Špišića u režiji Damira Mađarića te drama Augusta Strinberga "Gospođica Julija" u režiji Aide Bukvić i koprodukciji s Kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca.

U glazbenom su dijelu repertoara dvije premijere. Operetu Emmericha Kálmána "Kneginja čardaša" rade u suradnji s Operetnim teatrom iz Budimpešte, redatelj je Kérenyi Miklós Gábor, mađarska ekipa potpisuje i scenografiju (Oscarom nagrađena Agnes Gyarmati), kostimografiju i koreografiju, dok će solistima, orkestrom i zborom ravnati maestro Filip Pavišić. Camille Saint-Saëns i njegova opera u tri čina "Samson i Dalila" premijeru će imati u svibnju iduće godine u režiji Roberta Boškovića. Bogata je i koncertna sezona u kojoj će kao treću glazbenu premijeru izvesti Simfo-rock koncert kako bi pokazali da klasično i suvremeno idu zajedno pa će simfonijski uobličiti hitove skupina Metallica, Iron Maiden, Queen, Led Zeppelin i Guns 'n' Roses.

Novost u kazališnoj sezoni su okrugli stolovi naslovljeni "Razumijemo li se?" koje su planirali organizirati triput godišnje i ugostiti najeminentnije osobe iz svijeta umjetnosti, ali i drugih područja. Moderirat će ih novinar Saša Drinić, a prva je gošća Ivana Šojat.
Nova je manifestacija "Klasici u HNK" na kojoj će gostovati međunarodne produkcije i veliki klasici. Prvo gostovanje bit će 11. listopada kada Slovensko narodno gledališče Nova Gorica izvodi Euripidovu dramu "Trojanke".
Osječki se HNK posebno okreće mladima, posebice studentima koje želi privući u kazalište programom "Ctrl-alt HNK" (može ga se čitati i kao culture-alternative HNK) u kojem će predstaviti manja i alternativna kazališta.

Zgrada HNK će se, kako je već više puta najavljivano, obnoviti, no s radovima se neće krenuti u ovoj sezoni. Projektna je dokumentacija gotova, ishođena je građevinska dozvola i napravljen je troškovnik u kojem stoji da je vrijednost radova 11 milijuna eura. Riječ je o kapitalnom projektu, podsjeća intendantica Dražena Vrselja, koji će sigurno biti realiziran. No, kako je riječ o velikoj obnovi i iseljavanju iz zgrade i program će se morati prilagoditi. To neće biti za deset godina, kaže Vrselja, ali neće biti ni za dvije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.