Hrvatski radio

Radio Osijek

16:31 / 26.01.2021.

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Predstavljena Nova zbirka Josipa Kozarca

Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Foto: - / -

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljen je dio ostavštine vinkovačkog književnika iz razdoblja realizma Josipa Kozarca, koju je knjižnici poklonio Kozarčev praunuk, Velimir Šurina. Riječ je o najvećoj rukopisnoj zbirci Josipa Kozarca u Republici Hrvatskoj.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaoinice Vinkovci Vedrana Lugić podsjetila je kako su rukopisi i radni stol Josipa Kozarca, koje je 1966. godine vinkovačka knjižnica otkupila, izgorjeli u Domovinskom ratu,1991. godine zajedno s cijelom zgradom tadašnje vinkovačke Gradske knjižnice. "Danas, trideset godina nakon toga dobili smo novu rukopisnu zbirku koja je od iznimne važnosti ne samo za Vinkovce nego i za hrvatsku kulturu, a koja se sastoji od pisama, rukopisa, dokumenata kao i Kozarčeve šumarske čuturice", kazala je Lugić posebice zahvalivši profesorici Sandi Ham koja je doktorirala na jeziku Josipa Kozarca i koja je, kako je kazala, potvrdila autentičnost dobivenih rukopisa. "Ovom velikom darovnicom vinkovačkoj knjižnici Šurina je htio sačuvati uspomenu na svoju baku, kćer Josipa Kozarca, i vratiti zbirku gdje i pripada, Vinkovcima i gradskoj knjižnici", istaknula je Lugić.
Po riječima voditelja Zavičajne zbirke u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci Tihomira Marojevića, Nova zbirka Josipa Kozarca sastoji se od 32 pisma, službenog dopisa, sedam dopisnica, 11 kartica pjesama, ispisanih posjetnica Josipa Kozarca i dvije rukopisne kartice. "Sam Kozarčev književni rad predstavljen je u dva segmenta, a jedan od njih su pjesme od kojih su neke popraćene ilustracijama. Te ilustracije su novi segment o Kozarcu do kojeg smo došli kroz razgovor s gospodinom Šurinom, a koji nam je kazao kako mu je baka rekla da je ilustracije naslikao sam Josip Kozarac. Mi to ne možemo potvrditi, ali s obzirom na pouzdanost izvora, vjerujemo da je Kozarac bio i karikaturist", rekao je Marojević.
Dio građe Josipa Kozarca koji je poklonjen vinkovačkoj knjižnici i izložen je u predvorju knjižnice, a izložbu je obišao gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. "Izložba pokazuje kako nas Kozarci uvijek iznova oduševe kao i njihovi radovi koji izazovu veliko zanimanje građana, ali i struke. Kozarčeva djela proširila su glas grada Vinkovaca, a isto tako ova će izložba odjeknuti van našeg područja", izjavio je novinarima gradonačelnik Bosančić.
Josip Kozarac (Vinkovci, 1858. - Koprivnica,1906.), hrvatski je prozaist - novelist, romanopisac, pjesnik, pisac pripovjetki i polemičar, diplomirani inženjer šumarstva. U književnosti se javio 1875. pjesmom "Zmija" u Hrvatskoj lipi. U književnosti se bavio poezijom, a pisao je i drame. Najpoznatiji je po svojim proznim djelima. Napisao je dva romana - "Mrtvi kapitali" i "Među svjetlom i tminom". Najviše je umjetničke dosege ostvario u kratkoj prozi "Slavonska šuma", "Tena", "Mira Kodolićeva", "Oprava", "Donna Ines" i drugima. Slavonija je njegova glavna tema, a neki ga nazivaju najslavonskijim od svih slavonskih pisaca. Umro je od tuberkuloze u Koprivnici, 21. kolovoza 1906. godine, a pokopan je u Vinkovcima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.