Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijera predstave "Moć zemlje"

25.11.2015.

10:23

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedamdeset jednu godinu nakon uprizorenja njegove "Žrtve", u petak, 27. studenog u 20 sati premijerno će biti izvedena "Moć zemlje". Priču o magičnoj privlačnosti tla i zabranjenoj ljubavi režira Želimir Mesarić, a ljubavni par u drami glumi ljubavni par u zbilji - Matea Grabić i Ivan Ćaćić.

Janko Matko, popularni pučki pisac, miljenik čitatelja, u zapećku pozornosti kritike i struke, vraća se na pozornicu osječkog HNK. Taj urar i draguljar, svjetski putnik i pisac, može se pohvaliti odanom čitateljskom publikom i vrtoglavim nakladama romana, a svjedoci vremena kažu da je bio izniman pripovjedač. Kritika mu zamjera trivijalizaciju žanra povijesnog romana, iako su svi njegovi likovi inspirirani stvarnim ljudima i događajima. Predstavu „Moć zemlje“ u osječkom HNK režira poznati promicatelj hrvatskih autora Želimir Mesarić. Redatelj smatra da je Janko Matko nepravedno zapostavljen autor čija su djela na tragu hrvatske realističke pripovijetke. „Moć zemlje“ ima i vrlo suvremenu tematiku odlaska i ostanka na zemlji, napominje Mesarić. Pitanje zapostavljene zemlje, zemlje kao identiteta entitetu, zemlje koja nas određuje, aktualno je i danas, posebice u pomalo zapuštenoj i zaboravljenoj Slavoniji. S druge strane, možda više nema zabranjenih ljubavi grofica i seljaka, klasnih razlika plemstva i puka, ali razlike i zabranjene ljubavi itekako postoje i danas, bile one religijske, kulturološke, zasnovane na raznim predrasudama i različitim generacijskim poimanjima.

Sretan spoj u stvarnom životu su mladi glumci Matea Gabrić i Ivan Ćaćić, u predstavi plemenitašica Vera Jurić i seljak Đuro Krnečić. Plemenitašica Vera zaljubi se u seljaka Đuru, napušta svoju obitelj i svoj svijet, udaje se i počinje za nju sasvim novi život. Matea i Ivan kažu da im je privatna bliskost olakšala „zaljubljivanje“ na sceni.  

Vera i Đuro, plemkinja i seljak, početkom 20. stoljeća bili su dalje nego ikad, a njihova veza nezamisliva. Duh toga vremena uz prilagodbe i preinake osjeti se u scenografiji Davora Antolića i kostimografiji Danice Dedijer. Kako pojašnjava redatelj Mesarić, odmaknuli su se od doslovnosti slavonske nošnje, gospodu su prikazali kao neke „slavonsko-zagrebačke Glembajeve“. Likovi su i jezično naglašeni pa tako seljaci pričaju šokačkom ikavicom, a gospoda s njemačkim prizvukom, ali više agramerski nego esekerski.

Kakva je „Moć zemlje“ na osječkoj pozornici provjerite od petka, 27. studenog u 20 sati, za kada je najavljena premijera, ili u repriznim izvedbama 28. i 30. studenog u 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.