Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijera Tosce u osječkom HNK

30.10.2015.

10:18

Autor: Marina Ban

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glazbena drama u tri čina 'Tosca' Giacoma Puccinija, u režiji Ozrena Prohića, prva je ovosezonska glazbena premijera HNK Osijek, a na programu je u petak, 30. listopada .

Tosca je glazbena drama u tri čina, skladatelja Giacoma Puccinija. Za osječku premijeru pobrinuli su se dirigenti Filip Pavišić i Mladen Tutavac, redatelj Ozren Prohić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec te oblikovateljica rasvjete Vesna Kolarec. U premijernoj postavi Floriu Toscu igrat će Dragana Radaković, ulogu Maria Cavaradossia Domagoj Dorotić, dok će Baruna Scarpiu igrati Dalibor Hanzalek. Opera Tosca praizvedena je u Rimu, 1900. godine, dok je u Osijeku praizvedena 3. listopada 1916. godine.
Indentant HNK Božidar Šnajder istaknuo je na konferenciji za novinare da je to najbolja "Tosca" koja se trenutačno može pogledati u Hrvatskoj. Ocijenio je kako "ima dana kada je ugodno biti intendant" jer je osječki HNK s "Toscom" dobio "jako dobru, kvalitetno izrežiranu i vođenu predstavu, s respektabilnom pjevačkom strukturom". Redatelj Prohić je rekao kako su u suvremenom izvođenju "Tosce" pokušali ostvariti "apsolutnu povezanost glazbenog i glumačkog izraza, jer jedno izvire iz drugoga", a riječ je o predstavi u kojoj su kvaliteta i način pjevanja neodvojivi od glumačkoga pristupa. Usporedno se radilo na glumačkom izrazu i dramskom aspektu, jer opera u suvremenom kazališnom pristupu treba funkcionirati na svim elementima scenskoga čina, paralelno i nedovojivo, ustvrdio je Prohić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.