Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijera "Udovice" u prigodi Dana crvenih haljina

05.02.2021.

12:08

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Dramska premijera "Udovica" Sławomira Mrożeka u režiji Jasmina Novljakovića igrat će se u osječkom HNK u prigodi Dana crvenih haljina, a u sklopu projekta Žene u crvenom. Svečana je izvedba večeras u 20 sati, a premijerne 6., 8., 9. i 10. veljače.

"Već treću godinu zaredom obilježavamo Dan crvenih haljina po uzoru na Amerikance, a projekt smo započeli prvi u Hrvatskoj. Cilj ove međunarodne kampanje jest podizanje svijesti o važnosti prevencije, dijagnostike i kontrolekardiovaskularnih bolesti kod žena" kaže nam pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije Ivana Stanić.

"Udovice" (nastale 1992.), od svih se Mrožekovih tekstova ponajviše približavaju Esslinovoj definiciji teatra apsurda iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Riječ je o metafizičkoj drami koja u formi farse tretirasuštinu smrti, slučajnost i beznađe postojanja, ljudsku tragediju. Za Mrožeka svojstveno, radnja se odvijau simetriji, kroz likove koji su u parovima: Udovica Prva i Udovica Druga, Gospodin Prvi i Gospodin Drugikoji se uzajamno ubijaju u dvoboju. Udovica Prva nakon smrti Gospodina Prvog doznaje da ju je pokojnikvarao s Udovicom drugom i obratno. Simetriju građe ove drame samo prividno narušava Konobar koji je jedini bez para, a koji svojim monolozima komunicira s publikom te zapravo igra ulogu internog redatelja,onako kako Udovica Treća (samo prividno bez para) personificira Smrt.

" Veliki je izazov postaviti ovu predstavu u Osijeku u ovo vrijeme", rekao je redatelj Jasmin Novljaković ističući bliskost poljskog i hrvatskog mentaliteta te primjerenost teatra apsurda upravo za ova vremena.

"Mali koraci donose velike uspjehe, pa je tako i projekt "Žene u crvenom" krenuo lagano s prigodnim programima, a pretvorio se u predivnu priliku za nas u kazalištu da unutar Scene u sceni proširimo svoju paletu naslova drukčijih tematika i time dodatno razigramo naš ansambl kroz više premijera tijekom sezone. Zadovoljstvo je u ovim teškim danima naći partnere koji podjednako kao mi razmišljaju da kultura i umjetnost mogu doprinijeti zdravlju, i ovim putem im od srca zahvaljujem - kaže ravnateljica Drame HNK-a Petra Bernarda Blašković.

Tekst velikog poljskog dramatičara, koji u formi farse tretira bit smrti, slučajnost i beznađe postojanja, na osječke kazališne daske prema prijevodu Pere Mioča postavlja redatelj i scenograf Jasmin Novljaković. Suradnik scenografa je Davor Molnar, za kostimografiju i scenski pokret zadužena je Jasminka Petek Krapljan, za glazbu Igor Valeri, a oblikovatelj svjetla je Tomislav Kobia.

" Veliki je izazov postaviti ovu predstavu u Osijeku u ovo vrijeme", rekao je redatelj Jasmin Novljaković ističući bliskost poljskog i hrvatskog mentaliteta te primjerenost teatra apsurda upravo za ova vremena. "Kada smo razgovarali o tome kako želimo naći neku komediju koja nije prelagana, već ipak ima i neke druge slojeve, odmah sam se sjetio Mrożeka kao jednog od najznačajnijih svjetskih predstavnika crne komedije i teatra apsurda. On piše na način da svojim likovima ne daje osobna imena, već svjesno piše tipske uloge koje nisu individualizirani karakteri, i upravo zahvaljujući tome glumci su imali velik prostor da od tih tipova naprave žive i zanimljive ljude. Iznimno sam sretan da smo upravo u ovom sastavu radili na "Udovicama" i zaista vjerujem da će publika uživati u predstavi", rekao je Novljaković.


 

 

HNK premijera Udovice

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.