Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijera Vesele udovice

18.05.2023.

14:02

Autor: Radio Osijek

Vesela udovica

Vesela udovica

Foto: Marina Ban / Radio Osijek

Nakon šesnaest godina u Osijeku će se uprizoriti premijera operete "Vesela udovica", austrougarskog skladatelja Franza Lehara.

Galerija
Vesela udovica, Foto: Marina Ban/Radio Osijek
Vesela udovica, Foto: Marina Ban/Radio OsijekVesela udovica, Foto: Marina Ban/Radio OsijekVesela udovica, Foto: Marina Ban/Radio OsijekVesela udovica, Foto: Marina Ban/Radio Osijek

Uz sasvim novi autorski tim, Osijek postavlja novu premijeru operete u tri čina "Vesela udovica". Jedno je to od najpoznatijih djela austrougarskog skladatelja mađarskog podrijetla, rođenog u Slovačkoj, Franza Lehara. Osječkom verzijom ravnat će maestro Krešimir Batinić, režiju potpisuje Damir Lončar, dok je za koreografiju zaslužan Dejan Jakovljević. Uprava HNK Osijek ostvarila je na ovaj način izuzetnu suradnju s majstorima ovoga zanata. Leharova glazba primjer je toga koliko je ovaj skladatelj bio savršen majstor orkestracije, posvećen uvjerljivoj dramaturgiji, pedantan graditelj prpošnih glazbenih linija koji "nikad nije pokleknuo pred izazovom jeftine lakrdije", čovjek koji je shvaćao srž operete u neprestanoj evoluciji. Ovaj projekt pozdravlja i novi Ravnatelj opere HNK Osijek Ladislav Vrgoč koji ističe kako je "Vesela udovica bila moderni pandan austrougarskom poštenju i prabakinom svijetu snova". Također, Vrgoč nas podsjeća kako će osječka publika u nebu poznatih melodija lako i s veseljem prepoznati svoju svakodnevicu u svijetu i vremenu koji se nikada ne mijenjaju, jednostvano zašto je ljudska narav oduvijek ista. Intendant osječkog nacionalnog teatra smatra kako je riječ o čarobnoj ekipi u kojoj su se spojili operetni znalac i majstor čarobnog štapića Krešimir Batinić i duhoviti lisac redatelj Damir Lončar. 

Iako smatraju obje podjele ravnopravnima, evo koga će osječka publika gledati na premijeri:

Barun Mirko Zeta - Zvonimir Ivanović

Valencienne - Ivana Medić

Hanna Glawari - Katarina Toplek Horvat

Grof Danilo Danilowitsch - Igor Krišto

Camille de Rossilon - Matic Zakonjšek

Vicomte Cascada - Matija Kačan

Raoul de st. Brioche - Karlo Miličević

Bogdanowitsch - Davor Solanović

Sylviane - Snježana Lakotić

Kromow - Predrag Stojić

Olga - Jana Pogrmilović

Praskowia - Sanja Toth

Njegus - Antonio Jakupčević


Radnja operete događa se u Parizu: prvi čin (u salonu pontevedrinskog poslanastva), drugi i treći čin - jedan dan kasnije u palači Hanne Glawari. U predstavi sudjeluju solisti, zbor i orkestar HNK u Osijeku. Predstava se izvodi na hrvatskom jezik, a premijera operete je u petak, 19. svibnja s početkom u 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.