Hrvatski radio

Radio Osijek

Priznanje kalendaru "Koja si ti LEGEnda?"

12.02.2013.

01:58

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Autohtoni i originalni osječki kalendar za 2013. godinu, nastao u sklopu projekta "Koja si ti LEGEnda?", koji potpisuju Umjetnička akademija u Osijeku i niz studenata Odjela za kulturologiju osječkoga Sveučilišta, protekloga tjedna dobio još jedno, ovaj put međunarodno priznanje.

 

Naime, peteročlano stručno povjerenstvo 17. izložbe najljepših novogodišnjih kalendara i 14. izložbe novogodišnjih čestitki i poslovnih poklona za 2013. godinu, održane u Novom Sadu, dodijelio je dizajneru kalendara Darku Vukoviću posebno priznanje za grafičko rješenje ovoga kalendara!

Podsjetimo, na kalendaru sa zanimljivim sloganom "13 je vaš sretan broj", iz mjeseca u mjesec izmjenjuju se motivi i likovi osječkih legendi poput Joze Trovača, "posljednjeg boema" Saše Benčeka, crvenog "fiće", korza i drugih, koji su dio velikoga projekta "Koja si ti LEGEnda?".

Inicirala ga je dekanica UAOS Helena Sablić Tomić, a svoju je premijernu promociju doživio u srpnju na Osječkom ljetu kulture. Tada je, s Umjetničkom akademijom kao nositeljem, objavljen i predstavljen zbornik s ukupno 54 izabrana rada studenata četiri osječka fakulteta - Odjela za kulturologiju, Umjetničke akademije, Filozofskog i Učiteljskog fakulteta - na temu legendarnih osječkih likova, lokacija, događaja, udruga ili ustanova.

Urednici i prireditelji zbornika bili su studenti kulturologije Barbara Balen Domazetović, Snježana Barić Šelmić i Tomislav Levak. Bio je to u potpunosti studentski projekt, jedino je vojvođanski Hrvat, poznati novosadski grafički dizajner Darko Vuković, inače vanjski suradnik na osječkoj Akademiji, potpisao vizualna rješenja samoga zbornika u tiskanom izdanju, ali i svih ostalih pratećih materijala, poput majica, plakata, naljepnica za automobil, filmića o legendama i drugoga, pa i sada nagrađenog kalendara.

Svaka stranica kalendara, odnosno svaki mjesec preslika je jednoga od 13 plakata s osječkim likovima i motivima koji su prezentirani na Osječkom ljetu kulture.

- Ovo je još jedno veliko priznanje, kako samim studentima, tako i dizajneru, da su uspjeli pogoditi senzibilitet grada i želje za promjenom. - kaže inicijatorica projekta Sablić Tomić.

Inače, kroz cijelu priču provlači još jedan osječki brend - tramvaj. Osim što simbolično sve priče povezuju tramvajske postaje, prošloga ljeta su osječki grafiteri oslikali jedan osječki tramvaj s prepoznatljivim logom 'Koja si ti LEGEnda', a on i dalje vozi ulicama grada.

S ovim kalendarom nastavlja se cijela priča, a može ga se, iako je vrlo prodavan i popularan, još uvijek, sada po prigodnoj cijeni od 20 kuna, kupiti na nekoliko lokacija - u knjižarama Nova i A. G. Matoš, suvenirnici Panona u Tvrđi te na Umjetničkoj akademiji.

Valja istaknuti kako je cilj čitav projekt predstaviti i izvan Osijeka. Tako je u studenom uspješno prezentiran u Šibeniku, a već se dogovaraju nove promocije u drugim gradovima, kao što su Zagreb, Subotica, Novi Sad i drugi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.