Hrvatski radio

Radio Osijek

Promocija knjige "Esekerski capriccio"

14.05.2013.

10:29

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Esekerski capriccio“, književni prvijenac osječke novinarke HTV-a Željke Živković, bit će predstavljen u srijedu, 15. svibnja u 19 sati, u svečanom foyeru HNK u Osijeku.

Riječ je o knjizi u kojoj se miješaju autobiografski podaci i fikcija, u kojoj čitamo o prvim ljubavima, o majčinstvu, novinarstvu, o knjigama i glazbi.

Glavna junakinja živi u Beču, novinarka je, proživljava ljubavnu priču s poznatim pijanistom ruskoga podrijetla iz Novoga Sada. U Beču pronalazi svoje priče koje je nekada pisala, dok je radila u osječkome TV centru HTV-a, a u kojima nas vodi u Osijek osamdesetih, u vrijeme živog kulturnog života grada, u doba koncerata, prijateljstava, mladenačke životne radosti…

Željka Živković rođena je u Osijeku 1969. godine. Njezinu ulasku u novinarske vode krajem osamdesetih godina pridonijeli su omladinski list „Ten“, sportski tjednik „Sprint“, NK Osijek, Radio Osijek i album osječkih rock grupa „Pogonsko gorivo“. Srednju školu, CUO „Braća Ribar“ završila je u Osijeku, a školovanje nastavlja u Zagrebu gdje postaje diplomirana novinarka.

Početkom devedesetih započela je pustolovinu zvanu TV-novinarstvo. U redakciji HTV-ova centra u Osijeku ostvarila je nekoliko tisuća reportaža, izvještaja, razgovora, dokumentarnih projekata i emisija, a ta pustolovina i dalje traje. Pratila je sve – od cijena na tržnici do visokih političkih tema, no tijekom godina profilirala se kao novinarka koja prati kulturna zbivanja. Katkad se pita nije li ipak za životnu profesiju trebala izabrati glazbu ili književnost, pa je stoga u svojoj knjizi spojila jedno i drugo.

Na osječkoj promociji, uz autoricu, govorit će književna kritičarka Jagna Pogačnik i novinar Saša Drinić, a ulomke će čitati glumica Sandra Lončarić Tankosić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.