Hrvatski radio

Radio Osijek

Radio Osijek laureat godišnje nagrade Županije

31.05.2023.

14:29

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Nagrade OBŽ

Nagrade OBŽ

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Književnik i kulturni djeltnik Josip Cvenić, jedna od najznačajnijih osoba povratka i mirne reintegracije istoka Hrvatske Nada Arbanas i legenda slavonske sportske scene Antun Fijala, neki su od dobitnika nagrada za životno djelo koje je Osječko - baranjska županija dodijelila ususret Danu županije koji obilježavamo 2. lipnja. Među ovogodišnjim je laureatima i Radio Osijek koji slavi osamdeseti rođendan.

Ovogodišnji laureati

Dobitnici Nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo kao javnog priznanja za cjelokupnu djelatnost koja je od osobitog značenja za razvitak određenog područja djelovanja, odnosno za ostvarenje koje predstavlja značajan doprinos razvitku određene djelatnosti te trajno dobro od značaja za Županiju su Josip Cvenić za životno djelo ostvareno u području kulture, Nada Arbanas za životno djelo ostvareno u području socijalne skrbi; Antun Fijala  za životno djelo ostvareno u području tjelesne kulture i sporta. Godišnje su nagrade dodijeljene u području gospodarstva  Nexe d.d. za proizvodnju građevinskih materijala Našice, za područje znanosti  prof. dr. sc. Vladi Gubercu; u području prosvjete Dječjem kreativnom centaru Dokkica; Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u području zdravstva i socijalne skrbi; Nogometnom klubu „Olimpija“ Osijek u području tjelesne kulture i sporta; te u području kulture - HRT Radio Osijek. 

U ime svih laureata zahvalila je dobitnica Nagrade OBŽ za životno djelo ostvareno u području socijalne skrbi Nada Arbanas.

Godišnja nagrada Radio Osijeku

Radio Osijek dobio je godišnju nagradu za područje kulture u povodu osamdesetog rođendana koji će proslaviti sutra, a iz obrazloženja izdvajamo:

Radio Osijek osnovan je davne 1943. godine, a od 1971. u sustavu je RTV Zagreb (danas Hrvatske radiotelevizije). Od početka djelovanja do danas okosnica je javnog informiranja, ali i institucija koja je posljednjih 80 godina promovirala kulturne vrijednosti Osijeka i cijele Slavonije i Baranje. Nemjerljiv je bio doprinos Radio Osijeka u informiranju građana tijekom Domovinskog rata i različitih kriza koje su se događale u novije vrijeme, od ptičje gripe, poplava i migrantske krize do najnovije pandemije koronavirusa. Danas je to također značajna medijska kuća koja svakodnevno, profesionalno i kvalitetno, javnost Osječko-baranjske županije informira o svim važnijim događajima putem vrhunskog informativnog programa koji se linearno emitira kao radijski program ili na internetskoj stranici i društvenim mrežama. Jedini u Hrvatskoj na Radio Osijeku emitiraju svakodnevnu polusatnu emisiju na mađarskom jeziku i to već 75 godina čime se njeguje jezik i kultura te nacionalne manjine, ali i sudjeluje u razvoju i definiranju naše županije kao multietničke sredine. 

Radio Osijek osmišljava i potiče kulturne događaje

Radio Osijek ravnomjerno izvještava slušatelje o svim gospodarskim, političkim, kulturnim, sportskim i drugim temama iz svih dijelova Osječko-baranjske županije te su u programu zastupljene sve općine i gradovi s područja županije. U svom je djelovanju, koje traje punih 80 godina, Radio Osijek bio i medij u kojem su kreirane ili su poticane brojne kulturne aktivnosti, posebice glazbeni sadržaji specifični za naše područje – njegovanje tradicijske glazbe i običaja, poticanje lokalnog i regionalnog audio i vizualnog stvaralaštva, razvoj glazbene kulture i promoviranje glazbenih autora i izvođača s našeg područja. U svojim je počecima Radio Osijek bio mjesto na kojem su se gradile karijere brojnih glazbenih umjetnika, poput Vere Svobode, Zdenka Dobeka, Olgice Miler, Gite Šerman Kopljar, Krunoslava Kiće Slabinca i brojnih drugih, a poznato je koliko su razvoju tamburaške scene pridonijeli tamburaški orkestri Radio Osijeka koje su šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća vodili Julije Njikoš i Antun Nikolić Tuca. Osim što informira javnost na lokalnoj i regionalnog razini, Radio Osijek funkcionira i kao dopisništvo Hrvatskoga radija na nacionalnoj razini tako da se o temama značajnim za Osječko-baranjsku županiju može čuti i na nacionalnoj razini te izvan granica Republike Hrvatske. Na svim medijskim platformama na kojima djeluje, 

Radio za sve profile slušatelja i sve generacije

Radio Osijek maksimalno objektivno i profesionalno promovira javne vrijednosti i u brojnim tematskim autorskim emisijama obrađuje teme koje su vezane uz gospodarstvo (posebice poljoprivredu i kontinentalni turizam), demokraciju i civilno društvo, zaštitu nacionalnih manjina i drugih manjinskih skupina, čuvanje zdravlja i okoliša, promicanje sportskih i rekreativnih aktivnosti djece i mladih, a posebna je pozornost usmjerena na učenike, studente i mlade osobe, osobe s invaliditetom i hrvatske branitelje, ravnopravnost spolova te na njegovanje kulturnih vrijednosti i poticanje brojnih kulturnih događanja u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Najjednostavnije rečeno- Radio Osijek je medijska kuća koja je duboko ukorijenjena u sve pore društvenog života u Osječko-baranjskoj županiji i svojim brojnim aktivnostima, koje ponekad i premašuju redovite obveze javnoga informativnog servisa, sudjeluje u podizanju kvalitete života građana i slušatelja. 

Ususret rođendanu

Ove godine, 2023., HRT Radio Osijek obilježava 80. godišnjicu osnutka i neprekinutog rada i najstarija je radijska postaja u istočnoj Hrvatskoj te treća koja je osnovana na prostoru današnje Republike Hrvatske (nakon Radio Zagreba i Radio Dubrovnika). Tijekom 2022. i 2023. godine, ususret velikom 80. rođendanu, Radio Osijek učinio je velike napore u modernizaciji programa kako bi bio što kvalitetniji i bolji te okupio što više slušatelja s ciljem da građani budu što kvalitetnije informirani, ali i da se uz to promoviraju trajne vrijednosti – hrvatski jezik i kultura te domaća glazba lokalnih autora i izvođača i sve drugo što podrazumijeva ulogu Radio Osijeka kao javnog informativnog servisa.

Nagrade OBŽ

Nagrade OBŽ

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Nagrade OBŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.