Hrvatski radio

Radio Osijek

Rekordan broj sudionika jubilarnih Vezova

10.06.2016.

17:44

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 50. Đakovačkim vezovima očekuje se rekordan broj sudionika – samo u Malim vezovima đakovačkim će ulicama proći dvije i pol tisuće djece u nošnjama, dok će u povorci 3. srpnja uz članove sedamdesetak folklornih društava sudjelovati i 50 svatovskih zaprega i 50 konjanika .

Popratni program Vezova već je počeo, a najatraktivniji dijelovi jubilarnog izdanja te velike priredbe, koja promiče tradicijsku kulturu, danas su predstavljeni na konferenciji za novinare. 
U sklopu Vezova održavat će se gotovo jednomjesečni program hrvatske tradicijske kulturne baštine, s pratećim folklornim, zabavnim i gastro  priredbama, najavio je đakovački gradonačelnik i predsjednik Smotre Zoran Vinković. Koncerti u velikom vezovskom šatoru, doček pola Nove godine, susret književnih kritičara, Đakovački rezovi, Bonavita – samo su neki od popratnih priredaba. Središnji dio 50. Đakovačkih vezova u prvim je danima srpnja.
U petak, 1. srpnja svečano je
otvorenje ispred katedrale uz izravan televizijski prijenos. Okosnica programa je scenska slika "Oj, Đakovo, srce Slavonije", za što scenarij i ove godine potpisuje Mirko Ćurić,uz velik broj izvođača – pjevača poput Vere Svobode i Kiće Slabinca, tamburaša iz nekoliko tamburaških društava i glumaca osječkog HNK-a i zagrebačke Gavele.
 U nedjelju, 3. srpnja, središnja je priredba 50. Vezova svečani mimohod svih sudionika Smotre. Bit će to rekordan broj od 5 do 6 tisuća sudionika, iz 80 folklornih skupina iz cijele Hrvatske, i sa svih strana svijeta, od Australije do SAD-a. Iz Australije se očekuje dolazak dviju te iz Chicaga (SAD) jedna folklorna skupina, a nastupit će i skupine iz Švicarske, Njemačke, Mađarske, Srbije i BiH. Osim na tisuće folkloraša, u vezovskoj povorci središtem Đakova prodefilirat će i brojne okićene svatovske zaprege te, simbolično, 50 konjanika u narodnom ruhu. 
Đakovački se vezovi tradicionalno zatvaraju programom na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku izborom najbolje nošenog narodnog ruha među djevojkama, snašama i momcima.
Jubilarni 50. Đakovački vezovi održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora i Vlade.
Međutim, Vinković je na današnjoj konferenciji za novinare s ogorčenjem primijetio da su iz Hrvatske turističke zajednice prošle godine dobili tek 50 tisuća kuna. Sada od predsjednika HTZ-a očekuje rješenje od 250 tisuća kuna, koliko su Vinkovačke jeseni dobile za svoju 50. obljetnicu. Kako ističe, očekuje primjenu istih kriterija za sve.
Program 50. Đakovačkih vezova objavljen je na mrežnoj stranici Turističke zajednice grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.