Hrvatski radio

Radio Osijek

Rimski dani mogli bi biti magnet za turiste

16.03.2017.

17:42

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnji, 5. Rimski dani održat će se posljednjeg vikenda u svibnju pod geslom "Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! - Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!" .

Kako je u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci na konferenciji za novinare ocijenila direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković postojanje Rimskih dana važni su za razvoj turističke ponude ovog dijela Hrvatske. "Vinkovci su imali značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođena dva rimska cara Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske", istaknula je Matković: "Kakve još tajne drevnog Rima skrivaju Vinkovci, moći će se otkriti na nadolazećim 'Rimskim danima'. Kroz različite radionice za djecu, sajam rimskih proizvoda, malu školu gladijatora, keramičarsku izradu posuđa, borbe gladijatora, prikaz formacija legionara, pričanje priča, prikaze povijesnih bitki te igre žonglera s vatrom oživljavaju se rimske legende i donose duh starog Rima na ulice grada", rekla je čelnica gradske Turističke zajednice.
Geslo 5. Rimskih dana "Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! - Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!", objasnio je kustos vinkovačkog Gradskog muzeja Hrvoje Vulić, govori da su u osvajanju Panonije i slomu ondašnjih panonskih plemena sudjelovala čak tri rimska cara.
Za večernji program koji bi ove godine, kako je najavljeno, trebao biti posebno atraktivan zaduženi su Vjekoslav Janković i Petra Blašković iz osječkog HNK. U programu bi, kako je rečeno, trebali nastupiti članovi udruga iz Splita, Pule i Trsta, gradova koje njeguju običaje Rima.
Rimski se dani ove godine po prvi put održavaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.