Hrvatski radio

Radio Osijek

Ruksak (pun) kulture u Brodskom Stupniku i Novoj Kapeli

21.01.2015.

11:04

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta Ministarstva kulture „Ruksak (pun) kulture“ osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića posjetilo je Područnu školu Brodski Stupnik. Kinematografi Osijek filmsku su umjetnost približili osnovcima u Novoj Kapeli.

Za učenike nižih razreda Zvjezdana Bučanin i Tihomir Grljušić odigrali su predstavu Tobija, a održana je i lutkarska radionica pod vodstvom glumica Arete Ćurković i Snježane Ivković. Tu su se učenici upoznali s vrstama lutaka i osnovama animacije kroz igre improvizacije u kojima su sudjelovali i nastavnici. Kinematografi Osijek za više će razrede u OŠ Antuna Mihanovića Nova Kapela, Batrina održati svoju radionicu pisanja filmskog scenarija, te prikazati danski film "Čarobno srebro" koji govori o skandinavskoj mitologiji i potiče maštu i kreativnost kod djece.

Današnje gostovanje u Brodsko-posavskoj županiji dio je zajedničkog projekta "Kultura na kotačima", koji su prijavile četiri osječke institucije kulture: Dječje kazalište, Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku, Muzej likovnih umjetnosti i Kinematografi Osijek. Projekt "Kultura na kotačima" koji uključuje predstavu, film, književni susret, likovne i lutkarske radionice prošle je godine u cijelosti izveden u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu. Uz program Ruksak (pun) kulture ovakvi programi i manjim sredinama omogućuju dostupnost kulturnih sadržaja, djeci i mladima približavaju umjetnost i kulturu, te općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.