Hrvatski radio

Radio Osijek

RUNDA - katalog najboljeg iz godišnje produkcije

28.05.2018.

14:14

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: FB Filmska RUNDA

Foto: FB Filmska RUNDA

Foto: - / -

Na trećoj Filmskoj RUNDI, trodnevnoj reviji hrvatskih kratkometražnih filmova, završenoj u nedjelju, publika je imala priliku premijerno pogledati više od dvadeset kvalitetnih i nagrađivanih filmova svih rodova.

Podršku reviji dao je i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić. "Ovo je jedan vrlo zanimljiv odabir filmova svih rodova. Kad skupite u Osijeku te filmove na jednom mjestu, dobijete katalog najboljeg iz godišnje produkcije", istaknuo je Rafaelić te dodao da je revija postala tradicija koju treba i dalje njegovati.
Filmska RUNDA, kao mjesto susreta filmaša, profesionalaca i amatera, ali i svih ljubitelja filmske umjetnosti, nudi jedinstven kulturni sadržaj u gradu, ističu organizatori. "Mislim da je kulturna uloga Filmske RUNDE vrlo velika zato što ljudi nemaju prilike vidjeti kratke filmove niti u Zagrebu tako da vjerujem da nemaju niti u Osijeku. Ovo što Filmska RUNDA radi je stvarno vrlo važno jer izabirete najbolje od najboljega", rekla je Katarina Zrinka Matijević, koja je reviju posjetila u ime Društva hrvatskih filmskih redatelja
Revija svake godine stavlja u fokus određenu granu filmske profesije, a nakon prošlogodišnjeg fokusa na scenariste, ove godine je u fokusu bilo snimanje s naglaskom na osječkim direktorima fotografije. "Idućih godina bismo voljeli otići u smjeru da netko tko kontinuirano prati Filmsku RUNDU zaista može saznati apsolutno sve o tome koja su zanimanja potrebna, kako ona međusobno surađuju i djeluju i možda potaknuti ljude da zaista sami isprobaju napraviti sa svojom ekipom neki film", istaknula je Dalija Dozet, jedna od organizatorica revije.
Filmska RUNDA nastala je u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go, a osim filmskih projekcija, program revije čine i paneli otvorenog tipa u kojima se kroz interakciju autora i publike propituje značaj kratke filmske forme i mogućnosti njezine realizacije u Osijeku i Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.