Hrvatski radio

Radio Osijek

"S koje strane ući u Osijek?"

19.06.2017.

12:30

Autor: Radio Osijek / IF

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nova knjiga zapisa, crtica i kronika osječkog autora Edgara F. Smitha "S koje strane ući u Osijek?" predstavljena je u novootvorenom Klubu Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Autor i u ovoj knjizi piše o svome gradu i Osječanima.

Osječki ogranak Matice hrvatske objavio je novu knjigu Edgara F. Smitha, samozatajnog osječkog autora iza čijeg pseudonima svi prepoznaju profesora engleskoga jezika, napomenuo je urednik Josip Cvenić. Još jedna knjiga o gradu i Osječanima, od legendarnog Đokice, preko slikarskog kruga, do gradonačelnika, ponovno donosi osječke priče. Ulomke iz knjige čitao je glumac Ivan Ćaćić, a o knjizi je govorila prof.dr. Ana Pintarić. 

 

U knjizi S koje strane ući u Osijek? 2017. Edgar F. Smith postavlja pitanje i sastavlja mozaik koji zaslužuje interpretaciju protupitanjem: S koje strane ući u poetiku Edgara F. Smitha? U naslovu knjige S koje strane ući u Osijek istaknuta su dva motiva: grad Osijek kao glavni lik i mozaički književni postupak.
'... U Osijek se može ući sa koje god strane: automobilom ili busom iz Zagreba do Trga Ante Starčevića i dalje prema Tvrđi i Donjemu gradu ili prema Retfali; s istoka pored Tvrđe do Trga Ante Starčevića, s južne strane pokraj Nogometnog stadiona i Sjenjaka... S koje god strane, svejedno te srdačno dočekuju ulice, parkovi, Osječani, Essekeri i umjetnički duh Osijek, ponajviše slikarski ili kiparski i književni... A šetači i skitači, s koje god strane uđu u Osijek, na mnogim će mjestima sresti SVOJ grad i Osječane...'
(Ana Pintarić)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.