Hrvatski radio

Radio Osijek

Sačuvati šokački govor

08.11.2013.

14:31

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

“Šokačka rič”, kulturna i znanstvena manifestacija koja čuva od zaborava šokački govor, proučava i njeguje jezičnu baštinu Slavonije, ovoga se vikenda održava u Vinkovcima.

Središnja tema ovogodišnje manifestacije slavonski je dijalekt i leksikografija., najavljeno je na konferenciji za novinare u Zajednica kulturno umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije "Šokačku rič" organizira 11. put.

"U proteklih deset godina napravili smo puno, a manifestacija je potpuno opravdala očekivanja. Pokazali smo da možemo biti uspješni kada je riječ o očuvanju tradicijske baštine i na znanstvenoj razini", ocijenio je predsjednik ZAKUD-a Andrija Matić.
Autorica projekta Šokačke riči Anica Bilić iz vinkovačkog Centra za znanstveni rad HAZU, istaknula je kako je u proteklih deset godina ta manifestacija postala svojevrstan pokret u Slavoniji te danas nema tradicijske manifestacije u toj regiji na kojoj se ne čuje šokački govor. "Nikad i nije bio zadatak Šokačke riči da se okupimo jedanput godišnje i slušamo jedni druge dva dana, nego da osnažimo potrebu za očuvanjem slavonskog dijalekta, kako šokački govor znanstveno nazivamo, za buduće naraštaje", istaknula je Bilić. Navela je da je smisao skupa znanstveno verificirati šokačku kulturu kako tradicijska kultura i slavonski dijalekt ne bi ostali sačuvani samo za svečane prigode i tradicijske manifestacije. U ostvarenje te manifestacije uključen je cijeli tim znanstvenika i stručnih suradnika iz Vinkovaca, Osijeka, Zagreba, Pečuha, Baje i Petrovaradina. Bilić je ujedno upozorila na to da je stanje na terenu u vezi sa slavonskim dijalektom alarmantno te da su sljedeće godine presudne kako bi se, dok su još živi izvorni govornici, zabilježio i opisao dijalekt i govori koji nestaju.

Priredba je počela redstavljanjem Zbornika radova s prošlogodišnjeg izdanja Šokačke riči. U deset dosad objavljenih zbornika, objavljen 171 znanstveni članak na ukupno 3811 stranica. "Svega toga ne bi bilo da nije bilo Šokačke riči", ustvrdila je Bilić ukazavši na potrebu izrade rječnika slavonskog dijelekta na znanstvenoj razini, što bi bio dugogodišnji projekt koji bi, po njezinu mišljenju, bilo potrebno što prije pokrenuti.
Dobitnici nagrada 11. Šokačke riči su akademik, književnik, književni znanstvenik, prevoditelj i scenarist Pavao Pavličić i umirovljeni učitelj Zvonimir Vanđura. Ni ove godine neće izostati nastup "Štokavčića", mladih baštinika i promicatelja slavonskog dijalekta iz desetak osnovnih škola s vinkovačkog i županjskog područja te Strizivojne u Osječko-baranjskoj županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.