Hrvatski radio

Radio Osijek

Salaš, Berde band i Štef najslušaniji među Šokačkim pismama

08.02.2020.

03:49

Autor: Davor Lončarić

Salaš, Berde band i Štef najslušaniji među Šokačkim pismama

Salaš, Berde band i Štef najslušaniji među Šokačkim pismama

Foto: - / -

U Županji je sinoć održan 15. glazbeni festival Šokačke pisme. Izvedene su 22 nove tamburaške pjesme, a dodijeljena su priznanja najslušanijim pjesmama s prošlogodišnjeg festivala koje su izabrali slušatelji 12 radijskih postaja, među njima i slušatelji Radio Osijeka.

Najslušanija je pjesma "Dva prozora" tamburaškog sastava Salaš. Prema glasovima publike drugo je mjesto osvojila pjesma "Ti si ta" Stjepana Jeršeka Štefa, a treća je pjesma "Kuća" Berde banda iz Slavonskog Broda. Salaš i Štef izveli su nove pjesme i na ovogodišnjem festivalu, a bilo je tu još 20 izvođača, među kojima i Stanko Šarić, Sanja Hajduković, Ivan Štivić, Kristali, Ravnica, Šokci, Fijaker (jednu pjesmu samostalno, a jednu uz Stjepana Jeršeka), The Dekle, Tambura band, Zvona, Hajo, Bećarine, Satir, Begeš, Satir i drugi. 

I ovogodišnji festival bio je iznimno dobro popraćen, a za mjesto u dvorani kina Mladost vodila se prava borba. Županjski je festival omiljeni tamburaški festival i među glazbenicima, pokrenut je prije 15 godina i bio je poseban po izvedbi svih pjesama uživo, a tek bi se nakon festivala snimale studijske snimke. Danas je obrnuto, no na festivalskoj se večeri sve pjesme i dalje izvode uživo. Na svim je festivalima isti voditelj, Iva Oršolić, a ove mu se godine po prvi put pridružila naša suradnica Danijela Šandor, voditeljica emisije Ritam Šokadije Radio Osijeka. Organizatori su ove godine bili Damir Bačić i Marko Sesar. Sudionike festivala i uzvanike zabavlao je popularni Zvonko Bogdan koji je primio i posebno priznanje za razvoj tamburaške glazbe. 

U sljedeća dva Ritma Šokadije poslušajte razgovore sa sudionicima 15. festivala Šokačke pisme, a u subotnjoj emisiji Dobar dan izvođače triju nagrađenih, najslušanijih pjesmama. Razgovore možete poslušati i u nastavku članka. 

Damir Butković (Berde Band)

Ivan Štivić (Salaš)

Stjepan Jeršek Štef

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.