Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na velikane tambure - Njikoša i Kolarića

29.10.2017.

20:09

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića i udruga Šokačka grana iz Osijeka organizirali su 7. Dane Julija Njikoša i obilježili 141. obljetnicu smrti Paje Kolarića velikim koncertom u Dječjem kazalištu u Osijeku.

Dane Julija Njikoša utemeljila je Šokačka grana prije sedam godina na inicijativu tadašnje predsjednice Vere Erl. Cilj je manifestacije odati priznanje velikanu hrvatske tamburaške glazbe - skladatelju, etnomuzikologu, dirigentu i glazbenom uredniku koji je tijekom bogate dugogodišnje karijere prikupio i ogromnu glazbenu zbirku tradicijske glazbe i umjetnosti. Uz Šokačku granu susret je organiziralo i društvo koje je utemeljio Julije Njikoš - Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića koje nosi ime također velikana hrvatske tamburaške glazbe i Osječanina Paje Kolarića koji je osnovao prvi tamburaški orkestar u našoj zemlji. 

Čelnici dviju udruga i članovi obitelji Njikoš položili su cvijeće i upalili svijeće na grobovima Julija Njikoša i Paje Kolarića na osječkom groblju Svete Ane, a navečer su sudjelovali u lijepom glazbenom sjećanju na velikane tamburaške glazbe. 

Na koncertu je nastupila i udovica Julija Njikoša - Vera Svoboda uz juniorski orkestar STD Paje Kolarića, a sjajnim su se izvedbama predstavili i članovi Tamburaškog orkestra Općine Semeljci, folklorna sekcija i ženska pjevačka skupina Druge iz KUD-a Šokadija iz Strizivojne te muška pjevačka skupina Šokci i ženska pjevačka skupina Šokice, članovi osječke udruge Šokačka grana. 

Glazbeni urednik programa bio je Miloš Grubić, dirigent STD Paje Kolarića, a program je vodila Vlasta Ramljak.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.