Hrvatski radio

Radio Osijek

"Škola za žene" posvećena Bogdanoviću

28.01.2020.

14:44

Autor: Radio Osijek / IF

"Škola za žene" posvećena Bogdanoviću

"Škola za žene" posvećena Bogdanoviću

Foto: - / -

Molierova komedija "Škola za žene" premijerno će biti izvedena u petak, 31. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Posveta je to tragično preminulom glumcu Aleksandru Bogdanoviću koji je trebao igrati Arnolpha, a glavnu je ulogu hrabro preuzeo Ivan Ćaćić.

Ovo je, s obzirom na proces stvaranja i tragične okolnosti, predstava koju je bilo gotovo nemoguće i istodobno nužno završiti i postaviti na scenu, naglasili su svi. Ulogu Arnolpha pripremao je Aleksandar Bogdanović, a premijera je bila planirana za sredinu siječnja. No, krajem prosinca dogodila se prometna nesreća u kojoj je Bogdanović teško ozlijeđen, a od posljedica je preminuo 25. prosinca. Glavnu je ulogu preuzeo Ivan Ćaćić kojem su kolege i kazalište iznimno zahvalni, a on je dokazao profesionalni odnos pun ljubavi prema prijatelju.
Svi sudionici najavne konferencije za novinare posebno su naglasili "nastajanje komične stvari u tragičnom trenutku", za što je trebala kreativna ljubav i energija. Nevjerojatna je i činjenica da je sam Moliere umro glumeći u svoj predstavi "Umišljeni bolesnik".
Kako ističe redatelj Nikola Zavišić, ovo nije klasični Moliere, publika može očekivati puno smijeha, poetskih slika koje su povremeno strašne, a između smijeha i straha je ono što je ključ priče - položaju žene u 17. stoljeću i danas. Koliko se toga promijenilo, može li žena odlučivati o svom životu, imali li pravo na obrazovanje, što je to mizoginija, muški šovinizam - teme su koje propituje ova predstava. Pristup je humorističan, iako pomalo i mračan. Arnolphe je strašni mučitelj koji misli da to nije pa je potrebno mučitelje osvijestiti da su mučitelji. Možda je to rješenje i u današnje vrijeme, osvijestiti probleme koje stvaramo.
Muškarci mogu naučiti, kaže Zavišić, da žene trebaju pustiti na miru i da ne planiraju s njima od njihovog rođenja nešto što one ne žele. Ako se to dogodi, bit će izvrgnuti ruglu i ono što su željeli, kao u slučaju Arnolpha stvoriti od Agnes zrcalni dio sebe, taj će im se odraz otrgnuti i nestati s druge strane.

 

Jean-Baptiste Poquelin Molière
ŠKOLA ZA ŽENE
(L'École des femmes)
komedija

Prevoditelj Vladimir Gerić

Redatelj: Nikola Zavišić
Dramaturginja: Dora Golub
Scenograf: Igor Vasiljev
Kostimografkinja: Suna Kažić
Scenski pokret i koreografija: Maja Huber
Skladatelj i oblikovatelj zvuka: Willem Miličević
Asistentica redatelja: Tončica Knez
Asistentica scenografije i kostimografije: Lorna Kalazić Jelić
Oblikovatelji svjetla: Nikola Zavišić, Igor Vasiljev i Tomislav Kobia

PODJELA:
ARNOLPHE Aleksandar Bogdanović 25.12.2019./ Ivan Ćaćić
AGNÈS Antonia Mrkonjić
HORACE Antonio Jakupčević
CHRYSALDE Sandra Lončarić
ENRIQUE / ZAKON Mario Rade
ORONTE / SLUČAJ Jasna Odorčić
ALAIN Duško Modrinić
GEORGETTE Selma Mehić

Inspicijent Eduard Srčnik / Momir Mirković
Šaptačica Zrinka Stilinović / Katarina Milićević

V.d. ravnatelja Tehnike Davor Molnar
Voditeljica maskersko-vlasuljarske radionice Ružica Miler
Voditelj pozornice Mato Ivić
Voditelj rasvjete Tomislav Kobia
Voditelj tona Davorin Toth
Slikar izvođač Leon Landeka
Dekor i scenska oprema izrađeni u radionici HNK pod vodstvom Željka Jurića.
Kostimi izrađeni u krojačkoj radionici HNK pod vodstvom Gordane Jurković.

Premijera 31. siječnja 2020.

Škola za žene

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.