Hrvatski radio

Radio Osijek

Slatke muke Osječana na OLJK-u: Što izabrati?

03.07.2021.

10:25

Autor: Radio Osijek

Foto: OLJK/Marin Franov

Foto: OLJK/Marin Franov

Foto: - / -

Osječko Dječje kazalište pred publikom je prvi puta izvelo predstavu "Kako je Temnava dobila dan", Snovoslovci su se predstavili izložbom, ljubitelji pisane riječi družili su se s autorima, a kod Secesijskog zdenca na travi su se širile dekice kako bi ugodnije bilo gledati film na otvorenom.

U Perivoju kralja Tomislava zavladala je prava čarolija praizvedbom predstave „Kako je Temnava dobila dan“ prema tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog u režiji Jasmina Novljakovića. Mali i veliki gledatelji gromoglasnim su pljeskom nagradili izvedbu Đorđa Dukića, Gordana Marijanovića, Srđana Kovačevića, Arete Ćurković,Tene Milić Ljubić, Ivane Vukićević, Aleksandre Colnarić, Inge Malidže i Lidije Helajz. Ambijent perivoja, drveće, začudna scenografija Davora Molnara, kostimi Jasminke Petek Krapljan, uigrani scenski pokreti i koreografije Maje Huber izvrsno su se složili s autorskom glazbom Igora Valerija. Projekcije Marijana Josipovića i fenomenalno osmišljena rasvjeta Igora Eleka uvukli su nas u priče slavenske mitologije. Ravnatelj Ivica Lučić istaknuo je kako Dječje kazalište nastavlja svoju izvrsnu suradnju s Osječkim ljetom kulture i već 22 godinu za redom (od Ljeta u Tvrđi) pripremaju premijerne naslove za ovu ljetnu manifestaciju. Premijeru je posjetio i sam autor Dubravko Jelačić Bužimski koji je s oduševljenjem pratio i komentirao izvedbu donjogradskih kazalištaraca. Bužimski pojašnjava kako se poslužio staroslavenskom i hrvatskom mitologijom i predivnim pričama koje nude vječitu inspiraciju. Podzemno carstvo Temnava poslužila je kao metafora onoga s čim stalno živimo, a potrebno nam je što više svjetla. Jasmin Novljaković je kroz mitološko razmišljanje prikazao da svijet ne postoji bez dobra i bez zla. Zahvalio je svim suradnicima na iznimnom trudu i izrazio nadu da će predstava nakon ambijentalne izvedbe dugo biti izvođena i na kazališnim daskama.

Snovoslovci Festivala slikovnice osim brojnih, cjelodnevnih radionica otvorili su i izložbu. U Kulturnom centru svoje su uratke izložili Zdenko Bašić, Željka Mezić, Tihana Ostreš, Nives Čičin-Šajn, Lisa Maria Wagner, Dušan Pavlić, Dražen Jerabek i Margareta Peršić. Jedna od autorica, lutkarica Tihana Ostreš šesti je put na Osječkom ljetu kulture i kaže kako obožava doći u Osijek budući da je to grad ljubav. Zdenko Bašić, ilustrator i redatelj predstavio se ilustracijama Sjeverni vjetar, a na radionicama kroz priče, starohrvatske mitove i legende.

Promocija knjiga Zorana Ferića „Putujuće kazalište“ i Želimira Periša „Mladenka kostonoga“ u Kulturnom su centru okupili ljubitelje pisane riječi. Knjige su predstavili Tatjana Ileš i Nebojša Lujanović u organizaciji ogranka Matice Hrvatske Osijek. Romani Ferića i Periša nisu veliki samo obimom već su veliki i po onome što donose u hrvatsku suvremenu književnost, naglasila je Tatjana Ileš iz Matice Hrvatske. U nastavku je održan je „Pričigin“ – festival pričanja priča u kojemu su uz Nebojšu Lujanovića sudjelovali i Edi Matić, Boba Đuderija, Jasen Boko, Petar Filipić, Zoran Ferić i Želimir Periš. Nebojša Lujanović pojasnio je kako će pokušati fenomen iz Splita prenijeti i u Osijek budući da su Pričigini u Splitu okupljali i više stotina ljudi, a u gradu na Dravi postoji kritična masa dovoljna da se pokrene jedna dobra priča.

Večer je nastavljena s prva dva filma uz Secesijski zdenac, a Marija Božić iz Savjeta mladih grada Osijeka istaknula je da filmske projekcije svake godine biraju suradnji sa Savjetom mladih Osječko-baranjske županije i organizacijskim odborom Osječkog ljeta kulture te da uvijek nastoje ugoditi i odraslima i djeci. Filmovi za djecu zabavne su tematike i sinkronizirani, a filmovi namijenjeni odraslima donose različite žanrove i tematike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.