Hrvatski radio

Radio Osijek

Sombor ugostio MFHTG

12.05.2013.

00:10

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon otvorenja i prve natjecateljske večeri u Osijeku 36. Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe preselio se u Sombor. Tamo su četiri orkestra u Hrvatskom domu ugostili članovi HKUD-a Vladimir Nazor.

36. Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe otvoren je u Osijeku u petak revijom pjesama koje su izvedene na dosadašnjim izdanjima Zvuka Panonije. Petnaest pjesama izveli su Lidija Horvat Dunjko, Vera Svoboda, Blanka Došen, Jasna Komendanović, Miroslav Živković, Krunoslav Tuma i Igor Delač. Pratio ih je veliki orkestar s čak 99 članova i to iz tamburaških orkestara Ferde Livadića iz Samobora, Vipavski tamburjaši iz Slovenije, ćlanovi Subotičkog orkestra iz Vojvodine te Gaj iz Zagreba. Nakon toga pred stručnim ocjenjivačkim sudom nastupila su četiri orkestra - dječji orkestar Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića iz Osijeka, juniorski orkestar Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca, dječji orkestar Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka i seniorski orkestar Tamburaškog društva Ferde Livadića iz Samobora. 

U Somboru su se predstavila još četiri orkestra - dječji orkestar KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice, juniorski orkestar HGU Festival bunjevačkih pisama iz Subotice, juniorski tamburaški orkestar Krste Odaka iz Drniša te seniorski Subotički tamburaški orkestar. Njihovo muziciranje ocjenjivao je posebni stručni žiri u kojem su profesori Josip Magdić, Siniša Leopold, Davor Bobić i Dragutin Stivaničević. Bobić i Stivaničević posebno su zaduženi za ocjenjivanje praizvedbi, a zanimljivo je kako ove godine postoje samo tri praizvedbe tako da svi dječji orkestri sviraju skladbu San Daniela Koprija, juniorski su morali uvježbati Sakralni diptih op. 246 Josipa Magdića, a seniori su morali svladati zadanu skladbu Ivana Potočnika - Šećer na kraju. Uz zadanu praizvedbu svi su orkestri bili dužni izvesti još dvije skladbe preporučenih hrvatskih skladatelja te posljednju, revijalnu skladbu uz vokalne soliste. U Somboru su tako uz orkestre nastupili Vera Svoboda, Marta Šarec, Marija Jaramazović i Antonija Pinković. Program je vodila glumica Vlasta Ramljak. 

MFHTG završava danas u Vukovaru, u Domu Lavoslava Ružičke, a predstavit će se šest orkestara: Tamburaški orkestar KUD-a Gaj iz Zagreba (seniori), Tamburaški orkestar KUU Zvon iz Male Subotice (seniori), orkestar Tamburaškog društva Ferdo Livadić iz Samobora (juniori), TO Tomo Šestak iz Koprivnice (seniori) i TO Osnovne glazbene škole Kontesa Dora iz Našica (dječji), a bit će održan i revijalni nastup tamburaškog orkestra Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.