Hrvatski radio

Radio Osijek

Središnje slavlje u osječkoj konkatedrali

31.03.2013.

12:14

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Središnje euharistijsko slavlje u osječkoj je konkatedrali svetih Petra i Pavla predvodio đakovačko - osječki nadbiskup, Marin Srakić.

U propovijedi, nadbiskup je istaknuo:
U našim crkvama odjekuje usklik: “Uskrsnuo je, nema ga ovdje” (Mk 16,6). Isusovo uskrsnuće, pobjeda koju je on izvojevao nad svojim neprijateljima i nad smrću, okrenulo je žalost Crkve u radost.
Kao što je Isusovo uskrsnuće sigurno, tako je i važno. Ono je najljepša obrana Isusove časti; nova potvrda njegova božanskog poslanja i nauke i posebno: čvrsti temelj našeg ufanja da ćemo i mi na novi život uskrsnuti.
To je uzrok naše radosti, zato je Uskrs dan radosti! Na oproštaju Isus nam nije ostavio samo mir, on nam je ostavio i svoju radost. On nam je ostavio i radost. Na posljednjoj večeri rekao je: “Hoću da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna”. “Vaša će se žalost pretvoriti u radost”.
Kad molimo pred križem upravimo pogled prema Uskrsnulom Kristu. Ako se zaustavimo samo na Križu, nismo izvršili Vazam, tj. nismo “prešli” iz smrti u život. Tada naša vjera nema izlaza. To je vjera trpljenja, uvlačenja u sebe, žalosti. Istina, situacije u kojima žive pojedinci, obitelji i neke zajednice nipošto ne pozivaju na radost, nego izazivaju tjeskobu s obzirom na budućnost. No izvući ćemo se iz toga ako u sebi sačuvamo osnovnu radost pripadnosti Kristu....
Naša vjera, kršćanska vjera, jest vjera radosti. Pozvani smo na radost, onako kako to zvuče naše uskrsne pjesme koje su pune radosti.
Sretan, blagoslovljen i radostan Uskrs želim svima vama, rekao je na kraju propovijedi nadbiskup Marin Srakić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.