Hrvatski radio

Radio Osijek

STD "Pajo Kolarić" na božićnim misama

09.01.2017.

11:10

Autor: Radio Osijek/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedjeljom krštenja Gospodinovog završilo je božićno liturgijsko vrijeme, a time i sudjelovanje Slavonskog tamburaškog društva "Pajo Kolarić" na misnim slavljima u osječkim župnim crkvama svetog Ćirila I Metoda, Uzvišenja svetoga Križa i, na kraju, Svete Obitelji.

"Društvo u svom repertoaru ima i božićnu svetu misu prema pjevanju puka u osječkoj konkatedrali iz 19. stoljeća, a prema zapisu doajena hrvatske tamburaške glazbe Julija Njikoša. Sudjelovali su seniorski  tamburaški orkestar i mješoviti pjevački zbor sa više od 60 članova, solisti su bili Ljiljana Šutalo I Željko Ergotić, orgulje je svirao Mihael Raff, a sve pod dirigentskim vodstvom maestra Dragutina Stivaničevića.Na svečanim bogoslužjima je tako gotovo zaboravljene narodne božićne pjesme, koje su večinom I sačuvane usmenom predajom, zajedno s tamburaškim orkestrom I zborom pjevao I mnogobrojan puk. Glazba impresivno utječe na čovjeka te stvara ozračje radosti i svečanosti u pripravljanju i slavljenju blagdana, ovaj put uz zvuke tambure koje su naše nacionalno blago, kulturni identitet i bogata baština. Posebno nas raduje što su se zvuci tamburice, tradicijskog instrumenta, pronijeli ne samo diljem zemlje, nego i svijeta, budući da nas je prilikom misnog prijenosa uživo moglo čuti i vidjeti gledateljstvo od Amerike i Kanade, pa sve do Ujedinjenih Arapskih Emirata", kaže se u priopćenju koje potpisuje tajnica Društva, Danijela Šandor.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.