Hrvatski radio

Radio Osijek

Štrosmajerovi zlatnici i srebrnjaci

23.06.2015.

14:57

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečano je bilo danas u Đakovu gdje su predstavljeni zlatnici i srebrnjaci s likom biskupa Josipa Jurja Štrosmajera, jer Đakovčani smatraju da je naš najpoznatiji biskup odavno trebao biti i na nekoj od hrvatskih novčanica. Ovako je ispravljena povijesna nepravda i otvoren put ka nekom budućem idejnom rješenju novčanice, a i prigoda je to za podsjetiti kako je svojim životom i djelom veliki Štrosmajer zadužio i Hrvatsku i Europu, čulo se na današnjem predstavljanju.

U sklopu Strossmayerove godine, obilježavanja dvaju jubileja toga đakovačkog biskupa i mecene 200. godišnjice rođenja i 110. godišnjice smrti, u Nadbiskupskom domu u Đakovu u utorak je predstavljen zlatnik i srebrnjak s njegovim likom. Zlatnik i srebrnjak s likom Josipa Jurja Strossmayera izdala je Hrvatska narodna banka (HNB) u nakladi po 2000 komada. Viceguverener HNB-a Vedran Šošić podsjetio je da je za izradu zlatnika i srebrnjaka prihvaćeno idejno rješenje akademskog kipara Stjepana Divkovića. "Uz lik biskupa Strossmayera, na naličju zlatnika je zgrada HAZU, a na naličju srebrnjaka đakovačka katedrala", rekao je Šošić. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić zahvalio je svima koji su sudjelovali u tom projektu, a podsjetio je i na nedavno tiskanu poštansku marku sa Strossmayerovim likom iz ciklusa "Znameniti Hrvati" u kojem su i marke s likom Ivana Supeka i Luke Sorkočevića. Ciklus su izdale Hrvatske pošte.

Ivica Mandić, predsjednik Strossmayerovih dana, čije je organizacijsko povjerenstvo i potaknulo izdavanje zlatnika i srebrnjaka sa Strossmayerovim likom, rekao je kako je biskup Strossmayer svojim radom u obrazovanju, znanosti, kulturi i umjetnosti dao neprocjenjivu vrijednost današnjoj hrvatskoj državi.
Hrvatska se biskupu Strossmayeru još nije odužila novčanicom s njegovim likom pa je izdavanje zlatnika i srebrnjaka početak ispravljanja te nepravde prema njemu, rekao je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

 

 

             

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.