Hrvatski radio

Radio Osijek

12:35 / 09.06.2015.

Autor: Sanja Račić

Strossmayer i Čaruga za Međunarodni dan arhiva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan arhiva. Obilježava se od 9. lipnja 2008. godine kako bi se ukazalo na značaj arhivista i arhivske službe kojoj zajednica povjerava brigu o informacijama , znanju i baštini. U Državnom arhivu u Osijeku postavljena je izložba Melite Rončević „Ostavština Josipa Jurja Strossmayera“, a u osječkom kinu „Urania“ prikazuje se film „Čaruga-ogledalo vremena“.

Za datum  obilježavanja  Međunarodnog dana arhiva izabran je, objašnjavaju u programskoj knjižici Hrvatskog arhivističkog društva, dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća 1948. godine. Ta je međunarodna stručna udruga posvećena upravljanju zapisima te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine kroz stručnu  suradnju  arhivskih i drugih stručnjaka  diljem svijeta. Ovogodišnji Međunarodni dan arhiva povezuje se i s nastavkom višegodišnjeg obilježavanja stote obljetnice Prvog svjetskog rata .  

U Državnom arhivu u Osijeku može se razgledati dio bogate ostavštine biskupa Strossmayera.  Izložba  prati  biskupov život i djelovanje na crkvenom, političkom, kulturnom i gospodarskom području, a priređena je u povodu 200.obljetnice njegova rođenja ( 4.veljače 1815.) i 110.obljetnice smrti ( 8.travnja 1905.) Autorica izložbe Melita Rončević javnosti je predstavila spise, nacrte, razglednice i fotografije koje potvrđuje  biskupa Strossmayera osnivačem Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, Zagrebačkog sveučilišta, Galerije slika, graditeljem katedrale u Đakovu te dobrotvorom i mecenom učenicima, književnicima i umjetnicima. 

Na temelju  arhivske građe  snimljen je i dokumentarni film o Jovanu Stanisavljeviću-Čarugi. Igrani dijelovi isprepliću se s dokumetnima, komentarima i pojašnjenjima stručnjaka pa je film , kaže ravantelj Državnog arhiva u Osijeku Siniša Bjedov, dobio  novu dimenziju u prikazu teme.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.