Hrvatski radio

Radio Osijek

Suradnja osječkog i pečuškog arhiva

01.07.2013.

13:00

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ravnatelji Arhiva županije Baranja Mađarskog nacionalnog arhiva iz Pečuha Imre Odor i Državnog arhiva u Osijeku Siniša Bjedov potpisali su ugovor o suradnji za 2014. godinu. Razmijenili su i reprinte izdanja diplome slobodnih i kraljevskih gradova Pečuha i Osijeka.

Mađarsku i Hrvatsku vežu 900 godina povijesnih spona, zajedničko kraljevstvo, kao i slavna povijesna imena. Pečuh i Osijek gradovi su prijatelji od 1973. godine, pečuški i osječki arhiv surađuju već preko tri desetljeća, a ugovorom su predviđena daljnja zajednička istraživanja, sudjelovanja na stručnim skupovima te razmjena informacija i dopuna arhivskoga gradiva od međusobnog interesa.

- Budući da suradnju nismo morali začinjati jer je bila poprilično plodonosna u proteklom razdoblju, sada ju samo nastavljamo, ubuduće bez granica, iako nas one ni dosad nisu sputavale. Ovom suradnjom otvaraju se mogućnosti za istraživanje zajedničke povijesti, ponajprije Županije Baranja, odnosno međusobno istraživanje arhivskoga gradiva koja imamo u obama arhivima, primjerice dokumenata o Beljskom vlastelinstvu o kojem i osječki i pečuški arhiv sadrže vrlo bogato gradivo pa možda možemo razmišljati i o kakvom budućem zajedničkom izdanju – istaknuo je Odor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.