Hrvatski radio

Radio Osijek

Susret mladih tamburaša u Baranji

17.05.2016.

12:16

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trodnevni međunarodni tamburaški kamp organiziralo je Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga. U njemu sudjeluje više od stotinu mladih tamburaša iz cijele Hrvatske te njihovi nastavnici, a veliki tamburaški orkestar priprema sutrašnji koncert uz dirigentsku palicu Alana Bjelinskog.

Proljetni susret mladih tamburaša namijenjen je i nastavnicima tambura te voditeljima tamburaških orkestara. Nakon brojnih radionica i predavanja te proba veliki će orkestar pod ravnanjem maestra Bjelinskog održati koncert pod nazivom "Proljetna baranjska rapsodija" koji će biti dio svečanosti otvorenja Etnološkog centra baranjske baštine. Na koncertu će biti i praizvedena Baranjska rapsodija mladog skladatelja Luke Pavlekovića koji je pobijedio na posebnom javnom natječaju raspisanom upravo za ovaj događaj. U sklopu proljetnog tamburaškog susreta bit će predstavljeno i drugo izdanje Zbirke kompozicija za tamburaški kvartet Gorana Hlebeca u organizaciji HDTP-a i Centra za kulturu Belog Manastira. 

Koncert- Proljetna baranjska rapsodija bit će održan u novom Etnološkom centru baranjske baštine sutra, 18. svibnja s početkom u 20 sati. Etnološki centar smješten je u belomanastirskoj Ulici kralja Tomislava 70, a cilj mu je očuvanje etnološkog blaga multikulturne Baranje, otvaranje nove turističke ponude te poticanje razvoja kulturnog turizma. Uz stalni postav etnološke zbirke bit će to i mjesto za održavanje različitih koncerata, druženja i drugih zanimljivih sadržaja. Sagrađena je i posebna pozornica na otvorenom, konferencijska dvorana, suvenirnica, prostor za tradicionalnu kuhinju, a cijeli projekt vrijedan je 8,9 milijuna kuna. Najveći dio novca osiguran je iz fondova Europske unije, a nositelj projekta - grad Beli Manastir od toga je izdvojio 320 tisuća kuna. 

Nakon sutrašnjeg otvorenja u petak i nedjelju Etnološki centar baranjske baštine otvorit će svoja vrata i bit će prikazane prve izložbe, održani nastupi folklornih skupina, sajam domaćih proizvoda, aukcije fotografija i brojni drugi sadržaji. 

U nastavku poslušajte javljanje u današnju HRT-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.