Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečano otvoren 26. festival glumca

12.05.2019.

10:16

Autor: HRT Web

foto HDDU

foto HDDU

Foto: - / -

Predstavom Renea Bitorajca "Samo preko njega mrtvog" u Otoku je u subotu otvoren 26. festival glumca tijekom čijih će deset festivalskih dana na istoku Hrvatske biti odigrano 15 predstava za odrasle i dvije za djecu po izboru izbornice festivala, glumice Mirele Brekalo Popović.

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović na otvorenju je istaknula da se 26. festival glumca održava u godini u kojoj HDDU slavi 100 godina od osnutka stručne glumačke udruge: "Davne 1994. godine Festival glumca stvorili su Himzo NuhanovićZvonimir Torjanac i Vanja Drach, a na nama je da nastavimo tu tradiciju koja je tada započela i evo došli smo do 26. izdanja festivala - kazala je Perica Martinović.

Predstave će pratiti ocjenjivački sud u sastavu Ankica DobrićTrpimir Jurkić i Vladimir Vidrić FlikaOni će dodijeliti četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dviju glumica i dvojice glumaca. Dodijelit će se i Nagrada Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina; Nagrada Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina; Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade; Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini; Nagrada Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca i NagradaIvo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Nedavno preminulog glumca prisjetit će se i na Danu sjećanja na Ivu Gregurevića u petak, 17. svibnja, u Donjoj Mahali.
Domaćini 26. festivala glumca su Grad Otok i glumac Žarko Potočnjak: "Domaćin se mora brinuti da je publici dobro i to je za mene čast. Mislim da nas čeka lijepi festival i jako mu se radujem", kazao je Žarko Potočnjak podsjetivši kako je prvi domaćin Festivala glumca bio velikiFabijan Šovagović, a nakon njega i brojni drugi velikani hrvatskog glumišta.

Prije svečanog otvorenja otvorena je izložba plakata nagrađenih trijenalnom Nagradom za najbolji kazališni plakat. Ocjenjivački sud razmotrio je 29 prijavljenih plakata te jubilarnu, petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelio autoru Antoniju Doliću za plakat predstave "Ljudski glas" Zagrebačkoga kazališta mladih, uz posebnu pohvalu tom kazalištu za vizualni identitet (plakati: "Ljudski glas", "Huddersfield", "Ono što nedostaje", "Pansion Eden"). Posebnu pohvalu za plakat predstave za djecu ocjenjivački sud dodijelio je Vladmimiru Andriću za predstavu "Pepeljuga" Gradskoga kazališta "Joza Ivakić" iz Vinkovaca.

Festival prati i bogati popratni program te će se tako održati predstavljanje knjige "Glumačko sazrijevanje" Mire Perić, Večer s Enesom Kiševićem kao i Glumačko sijelo i Dan domaćina te Četvrti susreti akademija.

festivalglumca_otvorenje_hrt.jpg

festivalglumca_otvorenje_hrt.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.