Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečano otvoreni 53. Đakovački vezovi

06.07.2019.

02:41

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Scenskom slikom pod nazivom "Spremit ću se ja i sama" otvoreni su 53. Đakovački vezovi, najveća manifestacija u Osječko-baranjskoj županiji i jedan od najvećih folklornih i turističkih događaja u Hrvatskoj. Otvorio ih je, prema tradiciji, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Scenarij scenske slike potpisuje Mirko Ćurić, a režiju Darko Milas koji je ujedno i glumio biskupa Josipa Jurja Strossmayera, a uz glumački ansambl nastupili su i članovi kulturnoumjetničkih društava te solisti - Vera Svoboda, Šima Jovanovac, Zrinka Posavac, Vlatka Kopić, Sanja Hajduković, Marko Funarić i tamburaški sastav Slavonske lole. U programu svečanog otvorenja prikazan je detalj gradnje đakovačke katedrale Svetog Petra uz ljubavnu priču mladoga para i isticanje velikog značaja slavonske, šokačke žene koja je oduvijek bila stup svake tradicionalne obitelji te držala "sva četiri ćoška kuće", kako je to istaknuo redatelj Milas.  

Brojnu je publiku, u kojoj je bilo više od tisuću ljudi, na pozornici ispred katedrale pozdravio Peter Susko, veleposlanik Slovačke, ovogodišnje zemlje partnera, osječko-baranjski župan Ivan Anušić kao izaslanik hrvatske predsjednice i predsjednika Sabora, potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Ministar Tolušić rekao je da “ako je Đakovo srce Slavonije, a jest, onda su stanovnici Đakova srce toga srca. Danas je lako zaboraviti svoju povijest i tradiciju, pa mi je iznimno drago da Đakovo to ne zaboravlja, nego vodi brigu o svojoj povijesti, običajima, folkloru, a pokazuje to već 53 godine na Đakovačkim vezovima”. 

Vezovi traju od 21. lipnja, no središnje manifestacije uvijek budu prvoga vikenda u srpnju i počinju otvorenjem u petak, a završavaju nedjeljnim izborom najljepših nošnji u programu "Slavonijo, zemljo plemenita". Najznačajnija je nedjeljna jutarnja povorka đakovačkim ulicama od malog do Strossmayerovog parka u  kojoj će ove godine sudjelovati više od četiri tisuće sudionika iz 60-ak folklornih skupina iz Hrvatske i deset drugih zemalja. 

Đakovo tijekom Vezova zna posjetiti i više od 100 tisuća ljudi i najveća je turistička manifestacija istočne Hrvatske koja je dobila brojne nagrade i priznanja turističkih stručnjaka. Osim lokalne, nacionalne i međunarodne smotre folklora Vezove čini i mnoštvo popratnih događaja - gastronomskih, kulturnih, sportskih i zabavnih.

izjave - M. Mandarić i T.Tolušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.