Hrvatski radio

Radio Osijek

"Svi na stadion" - promidžba u navijačkoj supkulturi

03.02.2016.

11:29

Autor: Vlatko Franjin/Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel za kulturologiju i Udruga građana Kohorta Osijek organizatori su tematske izložbe plakata “Svi na stadion” - plakat kao sredstvo promidžbe u navijačkoj supkulturi .

Izložba je organizirana i u povodu najnovijih aktualnih zbivanja u osječkom prvoligašu kao i približavanju početka proljetnog dijela sezone u Max TV Prvoj ligi. "Iako smo planirali ovakvu izložbu veće neko vrijeme, pogodilo nam se da njezino otvaranje imamo u svjetlu nedavnih događanja u i oko našeg nogometnog prvoligaša" kaže organizator Domagoj Tomas, ujedno i asistent na Odjelu za kulturologiju i glasnogovornik Kohorte. Kako ističe, primarni cilj izložbe jest pokazati da navijačka supkultura nije ono što se najčešće manifestira u medijima putem jedne svoje devijacije u vidu huliganizma, nego obuhvaća puno širi spektar društvenog djelovanja. Sam fenomen supkultura, pa tako i navijačke supkulture može se, kako ova izložba pokazuje, promatrati s jedne kulturološke i sociološke perspektive, pa čak i na akademskoj razini. Svi koji žele pogledati ovu selekciju vizualno najdomljivijih plakata koji su korišteni kao sredstvo promidžbe za pozivanje na nogometne utakmice između 2009. i 2012. godine, mogu to učiniti od danas, pa sve do početka ožujka na prvom katu Odjela za kulturologiju.

                          

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.