Hrvatski radio

Radio Osijek

Svibenu Orlando za Unterstadt

26.08.2013.

12:09

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zlatko Sviben za predstavu „Unterstadt“ osječkog HNK dobio nagradu Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama. U glazbenom programu nagrađena je mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

Ceremoniji svečanog zatvaranja prethodio je koncert ispred Kneževa dvora pod nazivom Vivaldi and Piazzola godišnja doba nekad i sad u izvođenju Ivane Bilić na mirimbi, Đane Kahriman na violini, Zagrebačkog kvarteta saksofona i Komornog gudačkog orkestra Hrvatske glazbene mladeži pod ravnanjem Pavla Zajceva.

Ovogodišnje su Igre, s novim ravnateljem Krešimirom Dolenčićem, prema mišljenju mnogih ušle u novo razdoblje, s do sada najbogatijim programom. Jedan od rekorda je i broj od 40.000 posjetitelja. No, odluke o laureatima ipak su prepuštene ocjenjivačkim sudovima za najbolju dramsku i glazbenu izvedbu.

Nagradu 'Orlando' koju tradicionalno za najuspješnija dostignuća na Dubrovačkim ljetnim igrama dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija dobio je redatelj Zlatko Svibven za režiju predstave Understadt, s kojom je osječko Hrvatsko narodno kazalište gostovalo na igrama, a nagradu u glazbenom programu dobila je mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović za Hommage Milki Trnini u Kneževu dvoru.

Redatelju Zlatku Svibenu nagrada 'Orlando' pripala je za režiju predstave Unterstadt, nagrađivane dosad već mnogo puta. Nastala je prema istoimenom tekstu Ivane Šojat-Kuči u izvedbi osječkog HNK i produkciji Osječkog ljeta kulture 2012-te. Riječ je o najboljoj predstavi hrvatskoga glumišta i najboljem redatelju u protekloj godini, koji je nedavno dobio i godišnju nagradu 'Vladimir Nazor', a sada i 'Orlanda'.

Tijekom 47 festivalskih dana na 29 scenskih prostora Dubrovnika, 2.000 umjetnika iz cijeloga svijeta izvelo je 143 dramska, glazbena, operna, baletna, folklorna, filmska i likovna programa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.