Hrvatski radio

Radio Osijek

Svima i danas treba "Škola za žene"

31.01.2020.

23:58

Autor: Radio Osijek / IF

foto: HNK Osijek

foto: HNK Osijek

Foto: - / -

Molierova komedija "Škola za žene" premijerno je izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Premijera komedije s elementima tragedije, puno pjesme i plesa, počast je tragično preminulom glumcu Aleksandru Bogdanoviću koji je trebao biti Arnolphe.

"Škola za žene" iz 17. stoljeća dobro bi došla svakom ovovremenom muškarcu i ženi jer usprkos više od 300 godina razvoja civilizacije, neke pojavnosti prepoznajemo i danas, pa i pojedine Molierove rečenice kao da slušamo u medijima. Glavni lik Arnolphe opsjednut je mogućnošću da mu žena "nabije rogove" pa odluči odgojiti ženu za sebe od ranoga djetinjstva. No kako se u životu ne može sve isplanirati, tako ni Agnes ne zavoli svoga potencijalnog muža. Tako se Arnoplhov svijet iluzija, strahova i želja razbije u ludilu stvarnosti.
Klasični Moliere u ovom je uprizorenju, režiji Nikole Zavišića i dramaturgiji Dore Golub, osuvremenjen brojnim referencama na popularnu kulturu. U komediji s tragedijom, punoj pjesme i plesa, do izražaja dolazi koreografija Maje Huber, jednako dojmljiva je glazba Willema Miličevića, jednostavna scena Igora Vasiljeva i kostimi Sune Kažić, te igra svjetla koju su oblikovali Nikola Zavišić, Igor Vasiljev i Tomislav Kobia.
Odličnim se pokazala cijela glumačka postava predvođena Ivanom Ćaćićem koji je ulogu Arnoplha preuzeo nakon tragične pogibije osječkog dramskog prvaka Aleksandra Bogdanovića kojemu je odana počast nakon premijerne izvedbe. Agnes je Antonia Mrkonjić, Horace Antonio Jakupčević, a u ostalim su ulogama Sandra Lončarić, Mario Rade, Jasna Odorčić, Duško Modrinić i Selma Mehić.

Želja je "Školom za žene" i suvremenijim pristupom, kazalištu privući i mlađu publiku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.