Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan jubileja u Dječjem kazalištu

29.04.2015.

08:08

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića svečanom obnovom predstave „Vrijeme za bajku“ danas se obilježava 30. obljetnica umjetničkog rada glumca Tihomira Grljušića.

„U životu ništa nije slučajno, pa ni izbor predstave Vrijeme za bajku za obilježavanje 30 godina rada u našem Kazalištu. Kao što je napisao Ljubomir Stanojević u Kazalištu su se susreli Dječak i Djevojčica i ispričali, odnosno odigrali svoje igre za vas. Tako je i Tihomir Grljušić gotovo kao dječak došao u vaše i naše Kazalište i odigrao za sebe i za vas bezbrojne, predivne uloge. Vrijeme za bajku je predstava koja ima, za njega, a i za nas u Kazalištu posebno značenje jer smo s njom 90-tih godina uveseljavali brojne osječke mališane koji su silom prilika bili daleko od svojih domova. Izvodili smo Vrijeme za bajku i poslije toga no onda su došle nove predstave, nove uloge... Možda je upravo sada trenutak da se Dječak i Djevojčica ponovno nađu u istim ulogama u istom Kazalištu, samo 30 godina poslije. Našem kolegi Tihomiru želimo još mnogo uloga koje će njemu, a i vama biti drage,“ zapisala je Jasminka Mesarić. Predstava „Vrijeme za bajku“ za koju je tekst napisao Jiří Středa, premijerno je izvedena 1986. godine, u režiji Đorđa Rusića, scenograf i kostimograf je Imre Kočiš, glazbu je skladao Otmar Hegeduš, a lutke i maske izradio je Gjula Hajnal. Obnovljena je 1991. a osječko Dječje kazalište s velikim ju je uspjehom izvodilo ne samo na svojoj pozornici, nego i na mnogim gostovanjima za djecu s ratom stradalih područja u zemlji i inozemstvu. Slavljenička je predstava u srijedu, 29. travnja s početom u 18 sati, a u njoj nastupaju Zvjezdana Bučanin i, naravno, Tihomir Grljušić. Do kraja sezone 2014./2015. predstava će se igrati za djecu iz vrtića i osnovnih škola Slavonije i Baranje.
Osim Grljušića, ove godine 30 godina umjetničkog rada obilježit će također Lidija Helajz i Đorđe Dukić.

20 godina Vještičjeg pira

Kada je riječ o jubilejima osječkog Dječjeg kazališta valja istaknuti da je 30. travnja 1995. na Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske premijerno izvedena predstava „Vještičji pir“.

Ova predstava upravo slavi 20. rođendan. Svih tih dvadeset godina ne samo da ne silazi s repertoara Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, već se igra u istom sastavu – Đorđe Dukić (Alfonso Pantaloni), Aleksandra Colnarić (Roselina), Zvjezdana Bučanin (Flamenia), Tihomir Grljušić (Janoš), Ivica Lučić (Janoš, Madame Pompadour, Giuseppe Maccharoni). Ovaj bajkoviti igrokaz, zamišljen kao commedia dell'arte, govori o vječnoj, neizbrisivoj, neopisivoj, čudastvarajućoj, srceparajućoj, strasnoj ljubavi. Redatelj je Stefan Kulhanek, ravnatelj Moki Teatra, a zanimljivo je da je predstava igrana i u dvostrukoj postavi na hrvatskom i njemačkom jeziku upravo u tom teatru u Beču te u Osijeku. Predstava je gostovala diljem zemlje i inozemstva, Dječje kazalište s njom je sudjelovala na PIF-u u Zagrebu, Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, Festivalu Sarajevska zima, a prije nekoliko dana ansambl se vratio iz Bruxellesa gdje je predstavu odigrao za djecu i roditelje Hrvata koji žive i rade u sjedištu Europske unije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.