Hrvatski radio

Radio Osijek

"Trenk iliti divji baron" napokon pred publikom

23.09.2020.

12:58

Autor: Radio Osijek / IF

"Trenk iliti divji baron" napokon pred publikom

"Trenk iliti divji baron" napokon pred publikom

Foto: - / -

Prva premijera u novoj kazališnoj sezoni osječkog HNK bit će "Trenk iliti divji baron", pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem koji su po narudžbi osječkog kazališta 1984. godine napisali Senker, Mujičić i Škrabe. Premijera je u petak, 25. rujna.

Redatelj Mario Kovač novinarima je na današnjoj konferenciji rekao da je to bila najneobičnija kazališna odiseja u njegovu životu. Počela je tragičnom pogibijom glumca Aleksandra Bogdanovića koji je trebao biti pandur Pavao Poslušny. Neizmjernu tugu ansambl je ipak premostio prisjetivši se, kako kaže Kovač, da su i simbol kazališta dvije maske, tragedije i komedije, odnosno muze zaštitnice Melpomene i Talije. A onda je i cijeli svijet stao zbog pandemije, u atmosferi straha i nesigurnosti. No, kazalište je našlo energiju pa su se počele događati i lijepe stvari. Anita Schmidt odlučila je ovom predstavom proslaviti 40. obljetnicu umjetničkog rada, a Zdenki Šustić, studentici Akademije za umjetnost i kulturu uloga guščarice Marice bit će diplomski ispit.
Tako su malo po malo vedri tonovi preplavili ovaj pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem koji bi trebao razveseliti publiku.
Jedan od autora, Boris Senker napisao je da je "Trenk" možda i najvažnijim dijelom "priča o tome kako, zašto i za koga nastaju legende, od onih o velikim pobjedama i osvajanjima, o nenadmašnim junacima, svecima i nacionalnim mučenicima, o nepovratnim zlatnim godinama i vijekovima, do urbanih legendi o tom da vam, recimo, ne gine prehlada izađete li iz kuće s kosom još mokrom od jutarnjeg tuširanja". Pitanje je samo koga ćemo mi danas prepoznati kao izmišljatelje legendi.
Premijera je u petak, 25. rujna, repriza u subotu, a potom slijede još tri izvedbe zaredom, u ponedjeljak, utorak i srijedu jer epidemiološke mjere vrijede i u kazalištu pa je od 413 mjesta publici na raspolaganju 165, a gledalište će se popunjavati kako gledatelji budu dolazili. No, neće biti poluprazno jer ćete možda sjesti pored lutke.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.