Hrvatski radio

Radio Osijek

"Trojica u Trnju" na sceni i filmu

09.07.2019.

12:12

Autor: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

Foto: - / -

Dječje kazalište Branka Mihaljevića izvest će na Osječkom ljetu kulture predstavu "Trojica u Trnju" Pavla Pavličića u režiji Nikole Zavišića. Zamišljena je kao "kazališni film ili filmsko kazalište". Premijera je u četvrtak, 11. srpnja, a predstava je namijenjena djeci starijoj od 10 godina.

Pavličićev roman govori o prekrasnom prijateljstvu u vrijeme kada je na televiziji postojao jedan program i emitirao se dva-tri sata u danu pa su djeca provodila više vremena zajedno na ulici, a roditelji nisu imali mogućnost stalno kontrolirati dijete. Sve je začinjeno i kriminalističkom pričom koja svemu daje novu dimenziju, istaknuo je ravnatelj Ivica Lučić na konferenciji za novinare, pojašnjavajući zašto su odabrali na scenu postaviti "Trojicu u trnju" Pavla Pavličića. Lučića Trnje, stari zagrebački kvart koji je predstavljao oazu usred grada, podsjeća na osječku Tvrđu u kojoj je odrastao prije pedesetak godina, pa vjerujemo da će predstava one starije vratiti u vrijeme odrastanja krajem sedamdesetih i u osamdesetim godinama.
Predstavu režira Nikola Zavišić koji ju opisuje kao "kazališni film ili filmsko kazalište". Sve se događa početkom osamdesetih pa stoga u predstavi sudjeluju autići Renaulta 4 i fiće, kao i legići, koji doduše nisu iz tog vremena, ali su postali lutke u predstavi. Važnije od toga da se priča odvija u Zagrebu jest odnos među likovima, kao i odnos nas danas prema tom prošlom vremenu, po mnogo čemu drugačijem, istaknuo je Zavišić.
Zahvalio je cijeloj ekipi na predanom radu kako bi nastala predstava kao kombinacija filmskih projekcija i kazališne igre. Scena je svojevrsnim filmskim platnom podijeljena na prednji i stražnji dio. Pred publikom se odigrava scenski pokret četvero glumaca, a iza je maketa kvarta po kojoj se glumci "igraju" autićima i legićima stvarajući priču, baš kao što su se djeca toga vremena igrala sa svojim igračkama. A na platnu se prikazuje video sadržaj s kojim su glumci na sceni u stalnoj interakciji ili pak gledamo igru što se odvija iza platna.
Predstava je namijenjena starijim osnovnoškolcima čiji je svijet ispunjen suvremenim tehnološkim napravama pa će njihova percepcija prepoznati brzinu i montažu kojom se odvija predstava, poručio je redatelj Zavišić.

 

Režija: Nikola Zavišić
Dramaturgija i dramatizacija: Dora Golub
Scenografija: Tončica Knez i Nikola Zavišić
Kostimografija: Suna Kažić
Glazba: Willem Miličević
Dizajn videa: Willem Miličević i Nikola Zavišić
Video animacija: Willem Miličević
Scenski pokret i koreografija: Maja Huber
Oblikovanje svjetla: Nikola Zavišić i Igor Elek
Asistentica redatelja: Areta Ćurković
Voditelj tehničke službe: Dražen Golubić
Inspicijentica: Zdenka Kovaček
Majstor rasvjete: Igor Elek
Majstor pozornice: Zoran Grkinić
Tehničari ton/svjetlo: Josip Ogribić, Hrvoje Đumlija
Pozornički tehničar: Tihomil Čakalić
Izrada scenografije: Tončica Knez, Siniša Ardalić

 

LIKOVI

Braco – Srđan Kovačević
Tut – Kristina Fančović
Biba – Ivana Vukićević
Hrvoje – Gordan Marijanović

U filmu:

Hrvojevi roditelji – Ivica Lučić i Lidija Helajz
Tutova mama – Inga Šarić
Bracina mama – Aleksandra Colnarić
Policajac (debitira u filmu) – Vladimir Ham
Susjed Cvik – Djordje Dukić
Susjeda i bolničarka Fanika – Areta Ćurković
Valent – Domagoj Ivanković
Inspektor – Igor Golub
Doktor Peterlić – Aleksandar Bogdanović
Čovjek s istetoviranom zmijom – Willem Miličević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.